Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Natural Cycles släpps in i Apple Watch – “Tror att det kommer att ha en stor effekt”

Elina Berglund. Foto: Press

Svenska fertilitetsappen Natural Cycles hittar in i allt fler smarta prylar. Nu hoppas grundarna att nästa steg kan bli fler smarta funktioner.

“Jag tror att det kommer att ha en stor effekt för att locka nya användare bland dem som tycker att det är för jobbigt att mäta temperaturen på morgonen”, säger medgrundaren Elina Berglund Scherwitzl

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska Natural Cycles brukar kallas för en preventivmedelsapp, men faktum är att deras teknik även fungerar för användare som vill hålla koll på när de har störst chans att bli gravida.

Genom att analysera kroppstemperatur och mensdata bekräftar Natural Cycles-appens algoritm när ägglossning skett och om användaren är fertil eller inte på daglig basis. Appen har också blivit certifierad både i Europa och i USA som en produkt som får användas – och därmed även marknadsföra sig – som en preventivmetod.

De senaste åren har bolaget rönt flera framgångar på marknaden för så kallade wearables, alltså smarta prylar som användaren bär för temperaturmätning under natten. Förra året blev Natural Cycles-appen certifierad att användas med den smarta ringen Oura och i början av 2023 började Samsung att använda en anpassad version av bolagets fertilitetsalgoritm i sina egna klockor. Dessutom fick de en investering på cirka 70 miljoner kronor av Samsung Ventures.

Nu kommer nästa glädjebesked för bolaget. Från och med idag kommer Natural Cycles app att kunna integreras med Apple Watch. Klockan har nämligen kunnat mäta användarens temperatur sedan Apple Watch 8 släpptes i september förra året. Efter att integrationen har godkänts för användning i Europa, USA och Australien ska Natural Cycles kunna använda sig av klockan och dess funktion för att läsa av temperaturen på användaren.

“Vi är otroligt exalterad över det här. Apple Watch la till en temperatursensor förra september och direkt blev det våra användares vanligaste fråga”, säger Elina Berglund Scherwitzl till Breakit och fortsätter:

“I somras fick vi grönt ljus i Europa och för några veckor sedan av FDA (amerikanska läkemedelsmyndigheten reds.anm). Det är väldigt spännande att lansera nu eftersom vi vet hur gärna våra användare vill ha den här funktionen.”

Lanseringen kommer också kort efter att Apple har presenterat nästa modell av sin smarta klocka. Det gör att Natural Cycles-grundaren hoppas kunna få draghjälp att locka nya användare när integrationen nu blir möjlig. 

“Jag tror att det kommer att ha en stor effekt för att locka nya användare bland dem som tycker att det är för jobbigt att mäta temperaturen på morgonen. Apple Watch har en stor penetration i målgruppen.”

Hur stort genomslag de hoppas få tillsammans med Apples klocka vågar hon däremot inte svara på. 

Under 2022 beräknas Natural Cycles ha omsatt minst 200 miljoner kronor, enligt beräkningar från Dagens Industri. Samma år ska bolaget också ha blivit lönsamma på ebitda-nivå. I år kommer de svarta siffrorna att spilla över på samtliga rader i årsredovisningen, berättar Elina Berglund Scherwitzl.

Vad är fokus framåt för Natural Cycles?

“Det har varit stort fokus på just wearables de senaste åren och just nu utvecklar vi även vår egen wearable som kommer vara enklare och billigare än en klocka. Vi kommer också att fortsätta genomföra kliniska studier av olika slag samt undersöka vilka andra användningsområden inom kvinnohälsa som vi kan satsa på. Jag tycker att förklimakteriet är väldigt intressant.”

Natural Cycles integration med Apple Watch släpps idag tisdag.

Läs mer