Sök

Fintechbolaget Steven köps upp i mångmiljonaffär: “En lång process”

Stevenfintech
Fredrik Olofsson, Jon Wimmercranz och Jens Saltin, grundare av fintechbolaget Steven. Foto: Press.

Fredrik Olofsson, Jon Wimmercranz och Jens Saltin, grundare av fintechbolaget Steven. Foto: Press.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Steven har backats av Flat Capital och tagit in pengar genom crowdfunding. Nu tar en brittisk startup över hela verksamheten – och siktar på Europa.

“Vi vill att Steven ska finnas kvar och fortsätta växa snabbt. Den här köparen kan bygga vidare på bolaget med mer muskler än vad vi själva hade”, säger medgrundaren Jens Saltin till Breakit.

Fintechbolaget Steven grundades för några år sedan för att hjälpa kompisgäng att splitta krognotan på bästa sätt och göra det enklare att dela på utgifterna i parförhållandet. 

Bakom företaget står en grundartrio bestående av Bambora-medgrundaren Jon Wimmercranz, Klarna-veteranen Jens Saltin och affärsängeln Fredrik Olofsson.

Nu har bolaget sålts.

Köpeskillingen: närmare 70 miljoner kronor.

Affären blev klar i början av september. Köparen, det brittiska fintechbolaget Blackthorn Finance, tar över 100 procent av företaget i samband med uppköpet som görs genom en blandning av kontanter och aktier. 

“Det här har varit en lång process i och med att vi är reglerade av Finansinspektionen. Under tiden har vi informerat våra aktieägare”, berättar medgrundaren Jens Saltin för Breakit.

Bolaget har förutom att backats med kapital från Nina och Sebastian Siemiatkowskis investeringsbolag Flat capital även så sent som under förra året tagit in kapital genom crowdfunding.

“I och med det har vi ganska många aktieägare.”

Varför väljer ni att sälja bolaget?

“Vi blev kontaktade av köparen och tyckte att det var ett bra upplägg. Vi vill att Steven ska finnas kvar och fortsätta växa snabbt. Den här köparen kan bygga vidare på bolaget med mer muskler än vad vi själva hade. Så jag ser det här som väldigt positivt både för oss som ägt Steven men också för våra över 300.000 användare”, säger Jens Saltin och tillägger: 

“Det blir också en större trygghet och vi blir inte lika beroende av externt kapital som vi hade varit annars. Så nu kan vi fokusera mer på att bygga bolaget istället för att jaga pengar. Det hade säkert gått ändå, men jag tycker att det är en jättebra lösning.”

Han kommer att fortsätta vara aktiv i bolaget framöver, medan medgrundarna Fredrik Olofsson och Jon Wimmercranz inte längre är operativa. De har däremot aktier i bolaget då de som en del av köpeskillingen får aktier i Blackthorn. 

Nu är planen att få Steven att växa ytterligare. 

““Blackthorn  är primärt riktat mot andra bolag, medan Steven har utvecklats för privatpersoner. Men nu kommer vi även rikta Steven mot företag och låta dem använda den infrastruktur som vi har byggt upp. Så vi kommer fokusera på en B2B-tjänst utöver vår konsumentapp.”

Under 2021 omsatte Steven 42.000 kronor med ett minusresultat på närmare 15 miljoner kronor. 

Grundaren vill inte kommentera siffrorna för 2022 mer än att säga att bolaget fortsatt gjorde en förlust och att det inte skedde några stora förändringar i varken intäkter eller kostnader under året. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer