Sök

Skrotar, skär ner och betalar bäst – så gick det svart på vitt för Meta i Sverige

MetaTechSociala medier

Meta Sveriges kontor i Stockholm. Foto: Hanna Linnerstam/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Meta har gjort massiva nedskärningar under “effektivitetens år”. I Norden har hela kommunikationsavdelningen yxats och svenska chefer har petats en efter en.

Breakit har plöjt årsredovisningen för Facebook Sweden – bolaget som betalar bäst löner i Techsverige – och kan se ett rejält tapp.

Meta har dragit i nödbromsen i Norden. Först kom beskedet att hela kommunikationsavdelningen läggs ner – utan vidare kommentarer (vilket följer en viss logik). Det följdes av nyheten att flera svenska chefer tvingas bort, vilket Dagens Media var först att berätta om. Calle Sjönell, som har jobbat på techbolaget som kreativ strateg i närmare sju år, får sluta. Ulrika Thimmig, partner solutions manager på Meta, har redan lämnat. Ulrika Ek, strategic partner manager för Norden, ska också ha slutat. 

Massiva sparpaket på den amerikanska techjätten ger en viss bakgrund till utvecklingen. Moderbolaget har de senaste tolv månaderna aviserat omfattande nedskärningar. 20.000 personer har sparkats och Mark Zuckerberg har döpt 2023 till ”effektivitetens år”. 

Det går för den delen inte dåligt för Meta. Både i det första och andra kvartalet överraskade bolaget positivt. I det sistnämnda ökade bolaget – som nyligen lanserat Twitter-dödaren (eller X-dödaren kanske det heter nu) Threads – omsättningen med hela 11 procent. 

Bolaget har också nästan återhämtat hela sin kurskollaps från i fjol då bolagets aktievärde rasade från över 300 dollar till botten på 90 dollar. 

Hur har det då sett ut i den svenska verksamheten, Facebook Sweden? 

Breakit har kollat årsredovisningen för förra året och kan notera att den svenska verksamhetens omsättning ökade till 4,4 miljarder från 4,1 miljarder på årsbasis. I sammanhanget kan man dock notera att 2022 ligger i lä sett till tillväxttakten jämfört med tidigare år. Mellan 2020 och 2021 mer än fördubblade det svenska dotterbolagets omsättning. 

Stort tapp för löneligans ledare

Rörelseresultatet blottar samtidigt växande kostnader. 2022 summeras det till 70,4 miljoner kronor i Facebook Swedens bokslut – ett tapp från 106,5 miljoner året innan. 

Personalkostnaderna ökade förra året från runt 155 miljoner till 180 miljoner kronor. Där ingår bland annat 10 miljoner kronor som går till avgångsvederlag i samband med sparpaketen. Den här kostnaden har bolaget dock blivit ersatt för av sitt yttersta holdingbolag, heter det.

Den amerikanska sociala medier-jätten syntes i Breakits spalter för ett par veckor sedan som det bolag som betalar bäst lön. Vi kartlade hela 342 bolag i den svenska techsfären och Facebook Sverige, med ett snitt på 65 anställda, toppade den matiga kartläggningen med en genomsnittlig lön på över 163.000 kronor i månaden – före jättar som Google och Spotify. 

Läs mer