Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tiktok får GDPR-bot – på mer än 4 miljarder

Foto: TT

Irland bötfäller appen för att ha kränkt barns privatliv.


Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I våras utfärdade EU en rekordbot till Facebooks ägarbolag Meta. Då fick Mark Zuckerbergs skapelse betala 14 miljarder kronor för att de hade fört över data om EU-medborgare till USA.

Nu är det kinesiska Tiktok-ägaren Bytedance tur. På Irland har appen nu fått en bot på 345 miljoner euro, motsvarande mer än 4,1 miljarder kronor.

Irländska myndigheter menar att Tiktok inte varit tillräckligt öppna med hur de behandlar barns data och till exempel var användare mellan 13 och 17 års konton offentliga när de registrerades och innehållet kunde därför ses av alla på appen. 

“Det är Tiktoks ansvar på grund av hur de designade appen och de bröt därför mot GDPR”, säger Helen Dixon, ansvarig för dataskydd på Irland till BBC.

Böterna gäller hur Tiktok fungerade 2020. Sedan dess har Tiktok gjort så att alla konton kopplade till ungdomar under 16 år automatiskt är privata. En talesperson för appen säger till BBC att de inte håller med om beslutet, speciellt om böternas storlek.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer