Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klart: Altor tar storpost i Marshall – gick i lås i natt

Andreas Källström Säfweräng och Tommy Jacobson.

Det har varit några turer fram och tillbaka men under småtimmarna i natt blev storaffären klar.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Harald Mixs riskkapitalbolag Altor kliver in som ny storägare i Marshall Group (som tidigare hette Zound Industries). Affären blev klar i natt, skriver Dagens Industri.

Det har varit motstridiga bud om huruvida det var en deal på gång. 

För ett par veckor sedan skrev DI att Altor skulle köpa 20 procent av bolaget från investeraren Tommy Jacobson och ytterligare 10 procent av aktierna i gråhandel. 

Uppgifterna om budet avfärdades senare av Marshall. Priset som rapporterades skulle värdera Marshall Group till 415 kronor per aktie, alltså nära 4,5 miljarder kronor. Men styrelsen poängterade att det verkliga värdet på bolaget snarare låg runt det dubbla, alltså på totalt 9 miljarder kronor. 

En källa med insyn säger till DI att det även på insidan har varit en krokig väg fram till mållinjen. Det ska ha förekommit smutskastning och försök från olika parter att utnyttja en hembudsklausul som fanns på storägaren Tommy Jacobsons aktiepost.

Budpriset stämde 

Men Altors partner Andreas Källström Säfweräng tonar ner dramatiken. 

”Vi känner oss välkomna in i ägarkretsen och har fått gratulationer från de andra ägarna nu på morgonen.”

I ett pressmeddelande säger Marshall-ordföranden Henri de Bodinat

”Vi har byggt en stark och positiv överenskommelse med Altor som gör att vi kan gå framåt i harmoni och till fullo låsa upp Marshall Groups otroliga potential.”

Affären värderar Marshall Group till 4,5 miljarder kronor – inte det dubbla. Andreas Källström Säfweräng kommenterar priset med att bolaget har haft en relativt kort tid med den höga lönsamhet som man har idag. Han säger att man behöver zooma ut för att få rätt prisbild. 

Budet – om än lägre än Marshall Group-styrelsen kanske önskade – innebär ändå en höjning av värderingen. När Zound gick samman med Marshall i våras värderades det svenska hörlursbolaget till 302 kronor per aktie. 

Läs mer