Svensken Philip Ebbersten jagar 10 miljoner till afrikansk startup

KupatanaZapafri

Philip Ebbersten och Peter Hjorth, medgrundare av tv-guiden Zapafir.com. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Männen bakom Afrikas svar på Blocket, Philip Ebbersten och Peter Hjort, är på gång med en ny affärsidé - online-tv-guiden Zapafri.

Sedan i höstas har grundarna Philip Ebbersten och Peter Hjorth byggt relationer och utvecklat plattformen till Zapafri tillsammans med teknikbolaget Ding. I mars gick man live och nu, efter tre månader har sajten cirka 550.000 besökare på månadsbasis, varav cirka 350.000 unika.

I dagsläget tjänar man pengar på annonser men I framtiden är planen att man även ska få in kommission från bland annat andra innehållsleverantörer vid till exempel sportevenemang, och streaming.

“I Afrika - och då tänker jag främst på länder söder om Sahara, exklusive Sydafrika -  har det  inte funnits så mycket tv-program tidigare. Nu har marknaden helt plötsligt exploderat med mängder av satellitkanaler. Däremot har ingen hittills tagit fram en tv-guide som täcker program från alla möjliga olika kanaler", säger Philip Ebbersten.

Idag har Zapafri guider till totalt 650 kanaler. Det finns 1200-1300 TV-kanaler totalt på den afrikanska kontinenten, enligt Philip Ebbersten. Bolaget fokuserar just nu på Östafrika, främst Kenya, Tanzania och Uganda. Sedan är planen att gå vidare till Sydafrika och sedan Västafrika med bland annat Ghana och Nigeria.

I dagarna har bolaget också dragit igång en emission där planen är att få in 10 miljoner kronor. Värderingen av bolaget är idag 25 miljoner kronor.
“Intresset är stort och vi har redan fått in teckningssedlar för en tredjedel av beloppet. Jag räknar med att vi kommer att kunna stänga finansieringsrundan i mitten av juni”, säger Philip Ebbersten.

Han berättar att han blir arg över att man här i väst nästan bara visar bilder på det riktigt fattiga, eländiga Afrika.
“Det jag ser när jag är där är att det händer så mycket spännande och bra. Många länder där har haft en väldigt stor utveckling. De som verkligen har fattat att det finns massor att hämta i Afrika är framför allt Kina, men även USA. Jag ingår deffinitvt i gruppen som ser enorma möjligheter på den afrikanska kontinenten.”

Philip Ebberstens har en bakgrund inom gruvindustrin och har grundat gruvbolaget Kilimanjaro Gold med basen i Tanzania. I samband med att Kilimanjaro Gold letade efter gruvmaskiner kom han lite av slump också in i den digitala industrin.

“Det var väldigt mycket dealande fram och tillbaka vilket var frustrerande. Då började vi leta efter någon form av Blocket i Afrika. Det enda vi hittade var en liten sajt i Tanzania. Det visade sig att det var en svensk student som höll i den. Vi började samarbeta och utvecklade ‘blocket-kopian’ Kupatana.com som nu går riktigt bra. Nu går vi alltså vidare och satsar stort även på Zapafri”, avslutar Philip Ebbersten.

Läs mer