Sök

Anna Nordell-Westling lämnar AI-satsningen Sana Labs: "Det var dags"

Sana LabsAI

Anna Nordell-Westling och Joel Hellermark. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sana Labs-grundaren Anna Nordell-Westling lämnar alla uppdrag i bolaget:
“Jag tycker det är roligast i tidiga faser”, säger hon till Dagens Industri.

Det må vara kris med stigande räntor och, fram tills nyligen, skenande inflation men om det är något som är genomhajpat just nu är det AI. 

Den kanske största stjärnan på den svenska AI-himlen är Sana Labs.

På mindre än ett år har bolaget tagit in över 600 miljoner kronor i två rundor och vd Joel Hellermark, har varit ganska kaxig med vad han vill göra.

“Jag vill bygga ett av världens 20 största bolag”, sa han till Breakit tidigare i år.  

Men det får han göra utan medgrundaren Anna Nordell Westling som nu lämnar alla åtaganden i bolaget. 

“Det blev tydligt för mig att jag tycker att det är roligast i tidig fas, innan serie A-rundor”, säger hon till Dagens Industri. 

Hon har varit marknadschef på bolaget fram till februari förra året och sedan suttit i styrelsen, ett uppdrag som hon också lämnade nyligen. Enligt Dagens industri äger hon dock fortfarande 2,5 procent av aktierna i Sana Labs.

Nu går hon istället in och jobbar med mikrofonden Mudcake. Fonden har ungefär 200 miljoner kronor i kassan och investerar i tidig fas i foodtech-bolag över hela världen. Bakom Mudcake står Online pizza-grundaren Erik Byrenius och Anna Ottosson som grundade Greta.io. I Sverige har fonden investerat i Sorosh Tavakolis ostsatsning Stockeld.

”2050 kommer hälften av alla växthusgasutsläpp komma från matindustrin. Vi kommer alla behöva fokusera på det”, säger Anna Nordell Westling om varför hon vill satsa på sektorn.

Anna Nordell Westling är en av 199 Power Players i den svenska SaaS-branschen. Det slog vi på Breakit fast i rapporten Power Players of SaaS som släpptes förra veckan. Missa inte rapporten – som du får tillgång till när du köper en biljett till Breakit SaaS Summit.

Läs mer