Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mylla fick Sara Wimmercranz att jubla – sen ville hela Backing Minds vara med: “Fan vad kul”

Sara Wimmercranz och Mylla-grundaren Rickard Sandahl tillsammans med vd:n Jens Thulin. Foto: SVT

Mylla vill ta mat från jord till bord och minska makten hos butikskedjorna. Det fick draken Sara Wimmercranz att hugga direkt.
“Jag skulle nog vilja vara själv här faktiskt”, säger hon i programmet.
Nu har Mylla fått hela Backing Minds på kroken.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Skånebaserade Mylla vill utmana livsmedelsbranschen med en marknadsplats där producenter och konsumenter kan mötas direkt. De ska alltså utgöra en mindre mellanhand än de traditionella butikerna genom att låta producenterna sätta priserna och sedan själva ta en avgift på 15-25 procent. 

På torsdagen (inspelningen skedde i mars) var grundaren Rickard Sandahl och vd:n Jens Thulin med i Draknästet på SVT och pitchade  för drakar som Sara Wimmercranz, Lena Apler, Shervin Razani, Jonas Tellander och gästdraken Fredrik Eklund

För 2 miljoner kronor ville de ge bort 5 procent av sitt bolag.

Duons pitch slutade med att egentligen samtliga drakar höll med om att det finns ett problem i dagligvaruhandeln idag. Men när det kom till kritan och en investering skulle göras så stod det mellan Sara Wimmercranz och Fredrik Eklund.

En potentiell saminvestering viftade Backin Minds-medgrundaren Sara Wimmercranz snabbt bort. Det här var en investering som hon ville göra själv – och med stor aptit. 

“Jag skulle nog vilja vara själv här faktiskt. Jag tror att ni behöver exakt det som jag har byggt med e-handel och den profil som jag har börjat på särskilt på den svenska marknaden där ni ska befinna er”, säger hon och fortsätter sedan:

“2 miljoner för 25 procent och då vill jag vara själv.”

Nej, det erbjudandet kunde entreprenörerna inte godta. Sara Wimmercranz fick vara så god och försöka igen (för de ville verkligen ha henne ombord).

2,5 miljoner kronor för 20 procent kontrade draken efter lite betänketid.

“Det var inte riktigt vad vi hade tänkt. Men vi är sjukt taggade på att hitta en deal tillsammans med dig Sara”, svarar Jens Thulin innan kompanjonen Rickard Sandahl till slut ger beskedet som slutför dealen:

“Jag är beredd att släppa av mitt innehav för att få med dig. För jag tror att du tillsammans med oss kan åstadkomma en förändring och det är därför jag håller på med det här. Så vi säger ja.”

Sara Wimmercranz var också nöjd med det beskedet. Och över hur gärna de två ville ha henne med på resan.

“Fan vad roligt. Bra jobbat. Så kul. Jag blir lite rörd”, utbrister Sara när hon går fram för att krama entreprenörerna. 

Och om Sara Wimmercranz var nöjd med möjligheten att få investera i Mylla under Draknästet så verkar det har fortsatt även efteråt.

Men med vissa förändringar.

Idag meddelar nämligen riskkapitalbolaget Backing Minds att de har investerat i Mylla och därmed blir ny storägare. Det innebär alltså att det blir Backing Minds och inte Sara Wimmercranz själv som tar investeringen i bolaget.

Hur det påverkar beloppet som investeras väljer Backing Minds att inte svara på.

Susanne Najafi, partner och medgrundare på riskkapitalbolaget, säger till Breakit att de har hittat en lösning som både de och Mylla är nöjda med. Där riskkapitalbolaget kommer att äga runt 20 procent av bolaget.

"Vi på Backing Minds har kollar på det här området ett tag och velat göra en investering på området. Vi tycker att biologisk mångfald, ett hållbart, spårbart och ekonomiskt tänk kring mat är nödvändigt idag", säger hon och fortsätter:

“Det här kan bli större än vad en enskild affärsängel kan möjliggöra. Vårt team har jobbat ihop med Mylla i flera månader och hjälpt dem strukturera om bolaget och matchat ihop Jens med en medgrundare/teknikchef (Stevens tidigare vd Andreas Arledal reds.anm) från vårt nätverk. Det var Mylla som föredrog Backing Minds, ett riskkapitalbolag med ett helt team, där ju även Sara ingår.”

Under 2022 omsatte Mylla 5,6 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 4,5 miljoner kronor.

Läs mer