Sök

Verdane plockar in många miljarder – inte rädda för mer e-handel

Verdaneriskkapital

Bianca Ingrosso och Frida Einarson, partner på Verdane. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Konsumenttjänster och mjukvara ska ligga i fokus när Verdane stänger sin nya fond.


Riskkapitalbolaget Verdane har stängt en fond på hela 13 miljarder kronor Capital XI. Det är mer än dubbelt så mycket pengar jämfört med vad som fanns i deras förra fond Capital X från 2019. Det skriver Dagens Industri.

Fondens fokus kommer att vara minoritetsinvesteringar. Samtidigt kommer Verdane att vara flexibla i sitt tillvägagångssätt enligt partnern Frida Einarson

”Vi kan göra majoritetsinvesteringar också, och den flexibiliteten gagnar oss under dessa osäkra tider. Dessutom tror jag att fler nu ser över möjligheten att sälja av flera innehav på en gång”, säger hon till tidningen.

Med det sista menar Frida Einarson möjligheten att köpa andra riskkapitalbolags investeringsportföljer. Något som skulle ge dem ett ägande i flera bolag samtidigt.

Investeringar ska främst göras i digitala konsumenttjänster och i mjukvara. När fonden gör investeringar så är det i storleken 240 till 1,8 miljarder kronor. 

På en fråga om Verdane fortfarande är intresserade av e-handelsbolag, som deras tidigare satsningar Boozt och Bianca Ingrossos Caia, svarar Frida Einarson:

”Vi kommer att fortsätta att investera i e-handelsbolag som har starka positioner, som till exempel den danska apotekskedjan Apoteka som vi investerat i tidigare. Fokus är på bolag som är vinnare även år 2040, när regleringarna förmodligen blivit tuffare på en mängd punkter. Här ser vi framför allt bolag som har en cirkulär affärsmodell.”

Läs mer