Sök

Priset klart – nu är det dags för årets supernotering

ArmBörs

Rene Haas, vd Arm. Foto: iStock/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Bolaget skulle säljas förra året. Nu blir det årets hittills största börsnotering.


Dagen är här för chipdesignern Arm. I dag tar bolaget klivet in på New York-börsen som den största noteringen hittills i år. I går sattes priset på det Softbank-backade bolaget till 51 dollar per aktie, i toppen av spannet på 47-51 dollar som angavs i samband med att aktierna skulle börja tecknas. Det innebär att Arm säkrade en värdering på 54,5 miljarder dollar, motsvarande 543 miljarder kronor, skriver Reuters

Värderingen är lägre än de 64 miljarder dollar som bolaget ansågs vara värt när Softbank köpte resterande 25 procent i bolaget bara förra månaden. Samtidigt är det en bra bit högre än vad det japanska konglomeratet hade tänkt sälja Arm för förra året, nämligen 40 miljarder dollar. Tilltänkt köpare då var chipjätten Nvidia. 

Japanska Softbank kommer fortfarande att kontrollera omkring 90 procent av aktierna efter introduktionen. 

Arm kallar sig själv “halvledarbranschens fundament”. Bolaget designar och utvecklar framför allt processorer som gör att till exempel smarta telefoner kan kallas just smarta. Att säga att Arm är marknadsledande i sin nisch är något av en underdrift. Bolaget äger nämligen mobilmarknaden till 99 procent. 

Mobilmarknaden är också på nedåtgående – betyder det att Arm inte har en växtmån? Bolaget själv pekar på ut molntjänster, drivna av AI, och fordonsbranschen som tillväxtmarknader. Där väntas en 17-procentig respektive 16-procentig årlig tillväxt. 

LÄS ÄVEN: Veckans ödesnotering – här är allt du behöver veta

Läs mer