Sök

Polisen varnar: Gängen lockas till Norrland – följer Northvolt

NorthvoltH2 Green Steelbrott

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

50 miljarder kan hamna i den organiserade brottslighetens händer. Lågt räknat.

I norr blomstrar industrier som ska vara nyckeln till den gröna omställningen. Men Sveriges nya gröna miljardindustrier har också kommit med en ovälkommen bieffekt: Med dem följer de kriminella gängen. Det berättar polisen för Svenska Dagbladet

”Droghandeln agerar som vilket företag som helst. De etablerar sig där det finns pengar – och det gör det ju här”, säger polisen Simon Söderstrand

Det är inte fråga om om eller när. Gängen har flyttat in. 

”De har etablerat sig.” 

Även rikspolischefen Anders Thornberg vittnar om att gängen följer pengarna. Han talar specifikt om Northvolt i Skellefteå, H2 Green Steel i Boden och Hybrit i Gällivare och säger att av den totala investeringssumman på omkring 11.000 miljarder kronor som regeringens samordnare har talat om i Norrland så väntas 5 till 15 procent hamna i händerna på den organiserade brottsligheten, enligt en rapporter från Europol. 

Lågt räknat handlar det om 50 miljarder kronor, skriver SvD.

Northvolt-chef inför rätta

Det handlar inte bara om drogförsäljning. Kriminella krafter kan sprida ut sig som underleverantörer på byggarbetsplatser, med illegal människohandel och genom att missbruka välfärdssystemet. 

Nyligen avslutades en uppmärksammad rättegång där en Northvolt-chef står åtalad  misstänkt för att ha brutit mot utlänningslagen. Bolaget riskerar också att dömas till en sanktionsavgift på 600.000 kronor. 

Brottsmisstankarna gäller att Northvolt haft anställda som saknat rätt att vistas i Sverige och saknat föreskrivna arbetstillstånd. Vid en razzia vid fabriksbygget 2020 avvisades 12 av 49 kontrollerade personer. 

Northvolt-chefen nekar till brott och bolaget säger att de personer som saknade tillstånd inte var anställda av batteribolaget utan en underleverantör. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer