Så får du en investering från Göteborgs främsta affärsänglar

gbgtechweek
Så får du en investering från Göteborgs främsta affärsänglar

F.v: Joakim Dahl, Magnus Emilson, Dan Castillo, Lena Apler och Joakim Winggren. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Superängeln Magnus Emilson och Onlinepizza-grundaren Dan Castillo var bland drakarna som delade med sig av sina tips till startups på Gbg tech weeks eget draknäste.

En av investerarna på plats var Lena Apler, grundare av Collector bank, som från scenen uttryckte sin beundran för de fyra bolagen som presenterade sig själva.

”Jag är glad att jag startade mitt eget bolag för 17 år sedan. Med den här konkurrensen skulle jag nog haft svårt. Jag skulle vilja investera i dem allihop”, sade hon då.

I själva pitchtävlingen lade hon sin röst på bolaget Mina tjänster med motiveringen att det var lätt att förstå affären.

”Jag lägger stor vikt vid just att jag förstår produkten och att det är kort tid till marknaden. Sedan måste det finnas ett bra grundargrupp som brinner för produkten. Jag älskar hightech biobolag men det är svårt att investera eftersom jag inte förstår det riktig och det är väldigt hög risk”, säger hon när Breakit pratar med henne efteråt.

Fokuset på själva entreprenörerna är generellt stort bland tidiga investerare. Joakim Winggren, fondchef på Almi invest i Västsverige, påpekar dock att det inte bara handlar om att brinna för produkten utan även att man har rätt kompetens.

”Det är många som har antingen sälj eller teknik. Man behöver både och”, konstaterar han och får medhåll från Dan Castillo, som var med och grundade Onlinepizza.

”Jag kan bara instämma. Jag tror också att det är viktigt att titta på nätverkseffekter och inlåsningseffekter. Inom det digitala kan 1+1 verkligen bli 100", säger han och fortsätter:

”Jag tror även att man tidigt måste bli datadriven och analysera sina kunder. I Sverige är vi inte lika bra på det som man är i exempelvis Tyskland och USA. Många är väldigt bra på att få in nya kunder men det som händer sedan är en svart box."

Även Göteborgs kanske allra främsta affärsängel, Magnus Emilson, satt med i panelen. När Breakit pratar med honom berättar han att han har tre kärnområden som han tittar på.

”Det blir lätt att man säger samma som alla andra men individerna bakom är verkligen jätteviktiga. Sedan tittar jag mycket på affärsidéns möjlighet att skala upp globalt och det tredje som man alltid kommer tillbaka till är 'var någonstans ska du tjäna pengar?'. Kan man gå från att vara ett 'nice to have' till ett 'need to have' är det mycket som faller på plats. I slutändan handlar det dock om entreprenörerna”.

I panelen på draknästet medverkade även Centerpartiets partiledare Annie Lööf och investeraren Joakim Dahl.

Läs mer

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Draknästet på Gbg tech week föll för Cellinks 3D-skrivare för organ

Läs fler artiklar
LÄS MER