Sök

Gängkriminell berättar: “Har tvättat pengar via Spotify”

SpotifyMusik

Foto: TT och Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Kriminella använder streamingjätten som en bankomat, säger en poliskälla till Svenska Dagbladet.

Tidningen kan idag avslöja hur gängkriminella satt i system att utnyttja Spotify för att tvätta brottsvinster.


Kriminella nätverk har i flera år använt streamingtjänsten Spotify för att tvätta pengar. Det avslöjar Svenska Dagbladet idag. Tidningen har pratat med gängkriminella som själva berättat hur de har utnyttjat Daniel Eks bolag. 

En av dessa kallas Ismet. Hans nätverk har använt Spotify för penningtvätt sedan 2019. Han beskriver ett av uppläggen. Först omvandlas brottspengarna till kryptovalutan bitcoin. Sen används den för att betala personer som säljer fejkade lyssningar. De marknadsför sig till exempel på appen Telegram. På det sättet kan botar se till så att artister hamnar på topplistorna och så börjar Spotifys utbetalningar. 

”Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner) så är det självklart bra”, säger Ismet.

Flera källor vittnar om penningtvätt

SvD har talat med fyra av varandra oberoende källor från den kriminella miljön som alla berättar att penningtvätt har skett genom Spotify. 

En tidigare medarbetare på Spotify vittnar också om att fejkade streams för penningtvätt har varit ett tänkbart motiv hela vägen upp till ledningsnivå i bolaget. Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, ska också ha varnat streamingjätten för ett par år sedan. En poliskälla säger till tidningen att kriminella ser Spotify som en bankomat. 

Spotify har endast bemött SvD via mejl. Bolagets nordiska kommunikationschef Monica Enqvist skriver att bolaget inte har några bevis för att pengatvätt förekommit via tjänsten. De säger att de inte har blivit kontaktade av polisen och kallar sig ”marknadsledande” i jakten på fejkade streams. 

Breakit granskade fejkade streams på Spotify i början av förra året. För att få veta mer om hur det fungerar – läs vårt reportage här. Även då varnade polisen för utvecklingen.

Efter att artikeln publicerats har Spotify kontaktat Breakit med följande uttalande.
 

“Manipulerade streams är en utmaning för hela branschen och något som Spotify arbetar hårt för att bekämpa. Med det sagt, har vi ingen kännedom om att Polisen skulle ha kontaktat Spotify angående de påståenden SvD skriver om, och våra interna team har inte heller upptäckt eller fått ta del av data eller konkreta bevis som indikerar att vår plattform i någon större omfattning används på det sätt som beskrivs i artikeln. Artikeln refererar till att olovliga pengar konverteras till kryptovalutor utanför Spotify, men på vår plattform har vi såväl automatiserade processer som manuell övervakning som är ledande i branschen. Mindre än en procent av alla streams på Spotify har fastställts vara manipulerade, och dessa har hanterats då våra utbetalningar inte sker till rättighetshavare i realtid, och tack vare att våra system regelbundet upptäcker och åtgärdar avvikelser innan de når väsentliga nivåer.”

“För att inte göra det lättare för någon som försöker manipulera systemet, delar vi inte detaljer om specifika metoder. Vi är en av få strömningstjänster som i branschstudier publicerar information om våra åtgärder för att bekämpa manipulering av streams. Vi är medlemmar i Music Fights Fraud Alliance där flera aktörer i branschen samarbetar för att motverka bedrägerier på olika plattformar, och vi förser artister med utbildningsmaterial som visar på de skador som manipulering av streams medför.”

Läs mer