Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Häst-utmanaren shoppar bolag – ska lyfta affären med AI

Team Ridesum: från vänster Karin Lindell, Mateusz Dziurla, Jenny Stråhle, Karl Svantemark. Foto: Emilia Öije Bergqvist/press

Det är en av Sveriges folkrikaste sporter (fler rider än du kanske tror) och nu har den på allvar förenats med tech.

En av utmanarna i branschen är tungt uppbackade Ridesum – som nu växer inom AI.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Horse-tech är här och marknaden är enorm. Sveriges näst mest populära sport har nu ena foten i stallet och andra i det digitala. Se bara på Madelene Törnbloms tillväxtraket Maya Delorez som Breakit skrivit om här

Ett annat bolag som klivit fram de senaste åren är träningsappen Ridesum. För två år sedan tog bolaget in 9 miljoner från bland annat Tommy Jacobsons Zenith och ridsportjätten Hööks. Då fanns redan OS-ryttaren Lisen Bratt Fredricson på ägarlistan. 

Breakit skrev om Ridesum när Karl Svantemark värvades som ny vd. Han gick från samma post på fintechbolaget Dreams Securities (som rätt nyligen såldes till Klarna).

Nu är det Ridesum som shoppar bolag. I varukorgen ligger den brittiska AI-appen Blackdog Equestrian AI som sysslar med nischen AI-driven sits- och rörelseanalys. En vanlig mobilkamera är allt som behövs för att ryttare på alla nivåer ska få tips på övningar som förbättrar positionen på hästen, enligt ett pressmeddelande. 

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat en unik och användarvänlig AI-teknik”, säger Ridesums vd Karl Svantemark. 

”Detta är ett viktigt steg i vår satsning på att revolutionera ridträningen.”

Blackdog Equestrian AI har utvecklats av Ilse Daly, doktor i bioscience vid University of Bristol. Hon kommer efter förvärvet ansluta sig till Ridesum. 

"Ridesum har ett starkt team som är passionerade över att hjälpa ryttare och hästar att nå sin fulla potential. Jag är övertygad om att vår teknik kan göra en mycket positiv inverkan på ridsporten", säger hon i en kommentar.

Ridesum lanserades 2019 och används i dag av 30.000 ryttare och 2000 tränare världen över. Bolaget omsatte i räkenskapsåret som avslutades förra sommaren strax över 300.000 kronor med en förlust på 8,8 miljoner kronor. 

Läs mer