Sök

Så mycket tjänar anställda på Spotify – vi har räknat ut lönen

SpotifyMedia

Så mycket tjänar anställda på Spotify i lön. Foto: TT/Press/Montage

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Nyhetschef

Så hög lön har anställda på musikjätten Spotify.

I veckan publicerade vi på Breakit en stor kartläggning över lönerna i tech-Sverige. Vi har totalt tittat på 342 bolag (rekordmånga!) och gått igenom dem – bolag för bolag.

Förenklat kan man säga att om du vill maxa ditt lönekuvert finns det tre röda trådar att hålla koll på bland bolagen som toppar listan: bolag med kopplingar till USA, SaaS (molnbaserade prenumerationstjänster) och finans.

Sikta in dig på USA

Hela prispallen och fjärdeplatsen tas nämligen upp av bolag som har rötterna i USA eller har en ansenlig del av verksamheten i Nordamerika där lönekuvertet, framförallt om det är postat från Silicon Valley, är betydligt tjockare än den svenska motsvarigheten. Precis som förra året så toppar Google, Facebook, Yubico och Spotify sammanställningen.

Katarina Berg, HR-direktör på Spotify, har tidigare förklarat det så här:

"Den genomsnittliga lönen på Spotify reflekterar vår globala närvaro där medarbetare i länder med ett högre löneläge än Sverige också ligger med i jämförelsen, exempelvis USA”.

Hoppar upp ett steg på lönelistan

När vi gjorde lönekartläggningen 2022 hamnade Spotify på fjärde plats bland techbolagen med högst löner. Nu har musikjätten klättrat ett steg på listan och hamnar nu på tredje plats av de techbolag i Sverige som betalar högst lön.

Så hur ser det ut med lönerna på Spotify?

Bolaget, som 2022 hade 8359 anställda (innan varselvågen drog igång), har enligt Breakits kartläggning och uträkningar en snittlön på 146.522 kronor – att jämföra med året innan då snittlönen låg på 114.807​ kronor. 

Vill du få koll på lönerna hos över 342 techbolag i Sverige? Missa inte vår matiga kartläggning som du hittar här.

Så här gjorde vi lönekartläggningen

När vi satte igång med sammanställningen utgick vi från de bolag som Breakit har skrivit om under de senaste åren och som vi sedan bevakar regelbundet. Vi tog sedan bort de bolag som har färre än tio anställda.  

I nästa steg hämtade vi personalkostnaden från resultaträkningen i den senast tillgängliga årsredovisningen, i möjligaste mån från koncernredovisningen. Från summan för personalkostnader drog vi av för sociala avgifter samt en schablon för övriga personalutgifter. I vissa fall hämtade vi lönekostnaden från årsredovisningens notverk. Därefter delade vi summan med antalet anställda i snitt under den aktuella perioden, och därefter med tolv för att få fram en månadslön. 

Då fick vi fram en schablonmässig bedömning om den genomsnittliga månadslönen på det aktuella bolaget. Ibland kan det faktiska snittet ligga något högre eller något lägre beroende på flera faktorer, men vi menar att detta är den bästa och mest enhetliga bedömning vi som utomstående betraktare kan göra.

Läs mer