Sök

Gleechi i konkurs: “Kommer att inleda en försäljningsprocess”

GleechiVREdtech

Gleechis grundare Dr. Kai Hübner, Jakob Way, Dr. Dan Song. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De fick in miljoner från EU och hade storbolag som ABB och Billerud på kundlistan. Men när de misslyckades med att få in färskt kapital tvingades VR-bolaget kasta in handduken.

Det svenska VR-bolaget Gleechi har varit igång sedan 2014. När bolaget grundades låg fokuset på att underlätta för spelutvecklare att animera komplexa och fungerande händer i sina spel. När Di Digital skrev om bolagets kapitalrunda på 25 miljoner kronor 2021, pengar som kom från EU:s riskkapitalfond, så gick affären istället ut på att utbilda företags anställda med hjälp av VR-teknik.

Enligt Gleechis hemsida hade de bland annat samarbeten med ABB, Billerud och Alfa laval.

Nu har Gleechi försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt. Det framgår av handlingar som Breakit har tagit del av. Det var bolaget själva som ansökte om konkursen efter att ha hamnat på obestånd.

“Beslutet om konkursen kom i måndags och vi har suttit med bolaget under veckan. Vi bedömer att det finns goda förutsättningar för att driva verksamheten vidare och parallellt med det kommer vi att inleda en försäljningsprocess”, säger Johan Hörnberg på advokatbyrån Schjødt som är konkursförvaltare.

Gleechi har tidigare tagit plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan, över framstående unga innovationsbolag, hela tre gånger. 

Johan Hörnberg säger att bolaget försökte ta in pengar men inte lyckades i tid. Däremot ser han ett intresse för produkten från bolaget.

“Det är ett uppmärksammat bolag med en intressant produkt. Så intresset är stort. Problemet för företaget är att det har dragit ut på tiden med kapitalanskaffningen.”

När Gleechi 2021 tog in kapital från EU:s riskkapitalfond så var det inte första gången som unionen bistod med pengar. Även 2018 fick bolaget EU-pengar, då i form av 21 miljoner kronor från forsknings- och innovationsprogrammet Horizon 2020.

Breakit har sökt bolaget för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Tuffa tider – här är techbolagen som gått i konkurs 2023

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer