Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lurade världen på 40 miljarder i kryptobluffen OneCoin – nu ska svensken dömas

Sebastian Greenwood

Han levde ett lyxliv och tjänade 200 miljoner i månaden på att sälja en kryptobluff. Härvan kring Onecoin är en av världens största bedrägerier och svensken Sebastian Greenwood spelade en central roll. Om två veckor väntas han få sin dom.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det har snart gått fem år sedan Breakit först uppmärksammade kryptobluffen Onecoin, ett av världens största bedrägerier. Mitt i härvan – där 40 miljarder kronor investerades i en kryptovaluta som inte var mycket mer än en excel-skiss – fanns bulgariska Ruja Ignatova och svenske Sebastian Greenwood, uppvuxen på Östermalm i Stockholm. 

De levde i lyx och reste världen runt i privatplan för att marknadsföra kryptobluffen. Initialt var de väldigt framgångsrika. Tre miljoner människor hakade på och under Onecoins  glansperiod, alltså 2015-2016 ska Sebastian Greenwood ha tjänat över 200 miljoner kronor i månaden, enligt det amerikanska justitiedepartementet. 

Sebastian Greenwood sitter sedan han greps i Thailand 2018 häktad i det ökända Metropolitan Correctional Center i New York. Förra året erkände han sin roll i pyramidupplägget som var Onecoin och nu kan domen vara nära förestående. 

Det är sajten Behindmlm.com som skriver att domen kommer att falla 12 september, alltså om mindre än två veckor. Sajten har tagit del av en promemoria från Sebastian Greenwoods advokater där de begär att klienten ska få sitt straff och utvisningen ska verkställas.

Sebastian Greenwoood riskerar att dömas till 60 år i fängelse, en livstidsdom för den nu 46-årige svensken.  

Ruja Ignatova befinner sig fortfarande på fri fot.

Läs allt om Onecoin här 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer