Sök

Svea Bank köpte PFC för två år sedan – nu läggs PFC ner

PFCSvea Bankfintech

Kevin Albrecht, vd och medgrundare PFC och Lennart Ågren grundare Svea Bank.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Det är ett beslut som mognat fram”, säger Charlotta Åsell, marknadschef på PFC som nu går i graven.

Det svenska fintechbolaget PFC laddade för ett par år sen för att utmana storbankerna. Med bland annat Svea och Nordea på ägarlistan utvecklade de en lösning där kunderna med ett bankkort skulle få bättre koll på sina utgifter. 

För nästan exakt två år sedan tog Svea Bank över hela bolaget och vd Kevin Albrecht var då optimistisk när han pratade med Dagens Industri. 

”Vi siktar på att bli lönsamma genom att bli en neobank med alla tjänster, från sparande och investeringar till försäkringar och betalningar”, berättade han i samband med affären. 

Men så blev det inte.

Efter två förlusttyngda år har bolaget nu beslutat att lägga ner verksamheten.

“Det är ett beslut som mognat fram i takt med att lönsamhetskraven har ökat”, säger Charlotta Åsell, marknadschef på PFC och som varit med sedan starten.

Tiden för att nå lönsamhet var alltså för kort.

“Fokus nu handlar om att göra en kontrollerad avveckling och ge alla medarbetare och kunder ett bra avslut.”

Förra året ökade nettoomsättningen i PFC från 4,7 miljoner kronor till cirka 7 miljoner kronor. Samtidigt ökade rörelseförlusten med 25 miljoner kronor till 76 miljoner kronor. 

"Vi har varit engagerade i bolaget en längre tid först som delägare och sedan som helägare", säger Lennart Ågren, vd och grundare på Svea Bank.

"Vi har sett att det inte flyger, det är inte tillräckligt stor business."

När Svea köpte PFC hade de inte de tekniska lösningarna inhouse. De finns nu och därför ser det mörkt ut för PFC:s teknik att leva vidare. 

"Vi är heller inte ett riskkapitalbolag som kan driva det här hur länge som helst. Det är tråkigt eftersom det är bra utvecklare och människor som jobbar. Vi har heller inte pressat på för att bolaget ska läggas ner utan ibland blir frukten helt enkelt mogen."

Ni köpte hela bolaget för bara två år sedan. Är det här bara pengar i sjön?

"Man ska inte gråta över spilld mjölk brukar man ju säga. Ibland blir det så här. Jag tror inte heller att PFC är det enda av den här typen av bolag som måste kasta in handduken." 

I dagsläget är 27 personer anställda på PFC.

“Jag är jättestolt, vi är en startup som överlevt under fem år”, säger Charlotta Åsell.

“Vi har haft fantastiska personer som kunder och som har jobbat på bolaget.”

LÄS MER: Lennart, 71, bygger en av Sveriges största techportföljer – här är allt han äger (miljardbolag, snabbväxare och en nybliven exit)

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer