Sök

Vill lansera robot-betjänter (som kan göra allt tråkigt) – redan om tio år

ChatGPTAI

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det handlar inte bara om att skriva på beställning som ChatGPT. I en snar framtid ska AI också ta disken och rensa avloppet.

Större än bilmarknaden och större än mobilmarknaden. Kanadensiska Sanctury AI håller på att ta fram en AI-betjänt och bolagets vd Geordie Rose tror att marknaden för ”hushållsnära AI” kommer att bli enorm. Det säger han i en intervju med BBC

”På lång sikt är den här marknaden den största som någonsin har funnits historiskt inom näringsliv och teknologi – alltså arbetsmarknaden. Det handlar om allt vi vill få gjort.”

Bolagets robot Phoenix ska både förstå vad människor vill ha och kunna lyda order, enligt dess skapare. Men det lär dröja innan den skrubbar kakel i en villa nära dig. 

Bedömare som BBC pratat med spår att det tar åtminstone tio år innan AI-robotar som Phoenix finns till försäljning. 

Sanctury AI är inte ensamma om att para ihop hushållssysslor med AI-teknik. Dammsugarbolaget Dyson har investerat i AI och robotteknik med syfte att underlätta städning.

Även Tesla har kastat sig in i tävlingen. Elon Musks elbilsbolag hoppas kunna leverera sin humanoida robot Optimus inom ett par år. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer