Under de senaste tio åren har hela nio av tio jobb skapats inom den svenska tjänstesektorn. Bland unga och nyanlända är det många som har satt sin första fot på arbetsmarknaden i något av de över 11 500 tjänsteföretag som Almega representerar.
Utan de tiotusentals företagen riskerar landet att stanna. Men det syns sällan i debatten.
De senaste åren har politikens fokus legat på att hantera kris efter kris: migrationen, pandemi, kriget i Ukraina och en skenande inflation.
”Att allt fokus ligger på de områdena gör att väldigt få har kraft och energi att tänka på den svenska ekonomin. Sverige har lägst tillväxt i EU och ligger på fjärde plats när det gäller högst arbetslöshet. Vi har en bild av oss själva som ett av de rikaste länderna i världen, men vi håller sakta på att glida ner till mittenskiktet. Därför menar vi att Sverige inte kan vänta”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.
”Resurser till välfärden skapas av tillväxt i näringslivet”
Han tar statsministerns tal i Almedalen i somras som exempel.
”Orden tillväxt och företagande nämndes inte alls. Det finns inte på agendan och det är ett stort problem, inte minst när regeringen är borgerlig. Det pratades om mer resurser till välfärden, men de resurserna skapas av en ekonomisk tillväxt i näringslivet.”
LÄS MER: Därför kan Sverige inte vänta!
Så hur kan politikerna främja den svenska tillväxten, enligt Almega?
”Svenska företag har ett antal problem i dag. De skriker efter arbetskraft men har svårt att hitta kompetent personal. Nu gör regeringen det dessutom svårare ett rekrytera utomlands. När företagen hittar rätt personal kan det ofta bli för dyrt att anställa. Samtidigt lönar det sig för lite att arbeta. Därför vill vi sänka både arbetsgivaravgiften och skatten på arbete. Dessutom måste det införas ett system som bättre matchar de arbetslösa med lediga jobb”, säger Fredrik Segerfeldt.
”Behövs reformer för att nå den fulla potentialen”
Almegas beräkningar visar att en sänkt arbetsgivaravgift med tre procentenheter kan ge över 100 000 nya jobb i landet.
”En majoritet av de jobben skapas i tjänstesektorn, både hög- och lågkvalificerade. Sverige är ett utpräglat tjänsteland och har en mer tjänstetung export än andra rika länder. Tjänstesektorn är en framtidssektor, men för att den ska nå sin fulla potential behövs reformer.”
Är du företagare och vill bidra till Sveriges återkomst till toppen? Som medlem i ett förbund inom Almega får du, förutom kollektivavtal, dessutom stöttning i alla frågor som rör arbetsgivar- och arbetstagarrelationen – såsom konkurrensklausuler, mallar för anställningsavtal, hjälp vid omorganisationer, assistans vid förhandlingar med facket och mycket mer.