Periscope-användare som delat Game of Thrones riskerar straff

Periscope-användare som delat Game of Thrones riskerar straff

Sara Lindmark

Reporter

Flera personer delade premiären av Game of Thrones på Periscope.
Dessa riskerar att stängas av från sajten och tv-jätten HBO vill se skarpare proaktiva strategier.

Tv-tittarna kommer hela tiden på nya kreativa sätt att slippa vänta på sina favoritserier. Två tjänster som underlättar detta är Meerkat och Periscope. Båda tjänsterna bygger på live-strömmad video och kan liknas vid videoversioner av tjänsten Snapchat.
I söndags var det flera Periscope-användare som direktsände HBO:s serie Game of Thrones från sina mobiltelefoner. 

En talesperson för Twitter säger till Mashable Australia att användare bör vara medvetna om Periscopes användarvillkor, annars riskerar de avstängning. Det räcker inte riktigt för HBO som vill se mer proaktiva strategier.

”Vi är medvetna om Periscope och har skickat ‘take down notices’. Generellt så känner vi att utvecklare borde se till så att det finns verktyg i appen som aktivt förebygger intrång mot upphovsrätten och inte förlita sig på notifikationer”, säger en talesperson för HBO, enligt CNN.

Youtube har till exempel algoritmer som försöker identifiera upphovsrättsskyddat material i det öginblick som det laddas upp.

Bortsett från Periscope-streamandet av ”Game of Thrones”-premiären på HBO så undersöker tv-jätten något allvarligare, nämligen en läcka av de första fyra avsnitten. Enligt CNN ska de ha dykt upp på piratsajter i söndags morse.
Men allt är inte jobbigt för HBO. Hela 8 miljoner såg första avsnittet av Game of Thrones på den lagliga vägen, vilket uppges vara nytt rekord. 

Läs fler artiklar
LÄS MER