Startups i Göteborg uppmanar politikerna: Börja prata med oss!

Startups i Göteborg uppmanar politikerna: Börja prata med oss!

Bildtext: F.v: Ann-Sofie Hermansson, Palle Stenberg, Samir El-Sabini, och Linnéa Lindau. Foto: Jimmy Delwér/Västsvenska Handelskammaren.

Jonas de Lange

Reporter

På Västsvenska Handelskammarens startupevent på tisdagen hördes flera röster som ville se en tydligare dialog mellan Göteborgs kommun och startups.

Både Chalmers Ventures vd, Linnéa Lindau, och startupbolaget Good Times Medias vd, Samir El-Sabini, uppmanade idag Göteborgs kommunstyrelseordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), att korta avståndet mellan entreprenörer och politiker.

De tre, samt Nudie Jeans-grundaren Palle Stenberg, deltog tidigare under tisdagen i ett panelsamtal arrangerat av Västsvenska Handelskammaren. Temat för dagen var hur man kan göra Göteborg till den självklara staden för startups.

Evenemanget är en del av GBG tech week, som vi har rapporterat från tidigare i veckan.

Från scenen föreslog Linnéa Lindau bland annat att hon och kommunstyrelseordföranden skulle dra ihop var sitt gäng entreprenörer och politiker. Tanken var att skapa ett första möte mellan helt nystartade bolag och kommunpolitiker för att få i gång en dialog.

“Jag tror att hon kan nappa på det erbjudandet. Jag tycker att hon lyssnade bra. Så nu är det upp till bevis och att gå från ord till handling”, säger Linnéa Lindau när Breakit pratar med henne efter panelsamtalet.

Även Samir El-Sabini, grundare av adtechbolaget Good Times Media, anser att det fokuseras för lite på unga bolag, dialogen tycker han dock inte är lika viktig som att fokuset i sig flyttas.

“Det gäller även på riksnivå. Titta på regeringens nya startupansvarige till exempel. Det finns ingen anledning att hon ska prata med Spotify, Klarna eller någon annan unicorn. Det finns ingen anledning att prata med de som redan lyckats”, säger han och fortsätter:

“Jag tror att om man vill skapa innovation över långtid så ska man prata med som inte har lyckats eller som möter hinder. Man vill bygga system som gör att de som har det svårast ska få det lättare. Det är ju de man måste bygga innovationssystem för.”

Både han och Linnéa Lindau sammanfattar problemet med att man måste ta bort så många hinder för att starta bolag.

“Ett förslag vi hade för att kommunen ska bli mer lyhörd är att ha en eller flera startupansvariga på kommunen som själva kommer från startups, alltså som inte är tjänstemän”, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon ställer sig positiv till förslagen som presenterats för henne men vill samtidigt inte lova att något genomförs.

“Vi har redan flera dialoger med olika delar av näringslivet men vi vill såklart alltid samarbeta ytterligare. Exakt hur det ska gå till kan jag faktiskt inte svara på i nuläget. För mig är det här området nytt och det blir längre ned i systemet man kommer att ta tag i det här”, säger hon.

Något konkret arbete riktat mot digitala bolag eller startups kan hon dock inte säga att kommunen har eller att det finns någon konkret ambition om att jobba målriktat mot startups.

“Det är klart att man inte kan jämföra Volvo med det som till exempel Samir gör. Jag ser att det är olika och då måste vi jobba tillsammans och prata med varandra. Det är väl ingen dålig idé att kroka arm men jag kan inte svara på hur det ska gå till”, säger Ann-Sofie Hermansson.

Läs fler artiklar
LÄS MER