Svensk dejtingapp tar in 265 miljoner från blytunga investerare

DST Tantan
Svensk dejtingapp tar in 265 miljoner från blytunga investerare

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Svenskarna bakom Tinders kinesiska motsvarighet Tantan får in tungt kapital från bland annat ryske miljardären Yuri Milner, kan Breakit nu avslöja.

Vi har tidigare kunnat berätta historien om det svensk-kineiska paret Sophia Pan och Yu Wang som tillsammans startat dejtingappen Tantan. Appen, som skulle kunna beskrivas som en kinesisk motsvarighet till populära Tinder, har som målsättning att bli den största dejtingappen i Asien och fick i höstas in drygt 110 miljoner kronor från en rad välkända investerare. Bland annat gick DCM Ventures (som utnämnts till Kinas bästa riskkapitalbolag av affärssajten Forbes) och Kleiner Perkins Caufield & Byers (tidig investerare i bland annat Google och Amazon) in med pengar i bolaget.

Nu kan Breakit avslöja att Sophia Pan och Yu Wang genomfört ytterligare en finansieringsrunda. Den här gången har bolaget tagit in 32 miljoner dollar i riskkapital, motsvarande cirka 266 miljoner kronor, från de befintliga investerarna samt den välkända ryske investeraren Yuri Milner, som ledde rundan.

”Pengarna kommer att användas till att fortsätta växa och bygga produkten”, säger Yu Wang till Breakit, som avslöjar att bolaget värderas till motsvarande 1,2 miljarder kronor i affären.

Att Yuri Milner, som bland annat står bakom investmentbolaget DST Global, nu kliver in i bolaget är onekligen en fjäder i hatten för Tantan. Yuri Milners riskkapitalbolag har ett starkt investerar-CV och DST Global har tidigare investerat i framgångssagor som bland annat Facebook, Whatsapp och Snapchat samt svenska bolag som Spotify och Klarna.

”Det är nog det riskkapitalbolag som varit mest framgångsrika de senaste åren vad gäller lite senare investeringsrundor. Nästan alla de har investerat i har blivit framgångsrika. Yuri har enorma resurser både vad gäller pengar och nätverk i världen och har access till alla”, säger Yu Wang.

Dejtingappen Tantan växer just nu i snabb takt. I början av året hade appen en miljon aktiva användare varje dag. Den siffran är nu uppe i 2,5 miljoner.

Yu Wang menar att det är en bra siffra, men tror att potentialen är bra mycket större än så.

”Vi ser det som att vi kan komma upp till 50 miljoner dagliga användare inom två-tre år. I Asien finns det idag ingen riktigt dominant spelare och Kina är ett väldigt stort land”, säger han.

Yu Wang flyttade från Kina till Sverige när han var sju år gammal. Han studerade senare på KTH i Stockholm, men flyttade 2007 tillbaka till Kina för att påbörja livet som entreprenör. 

Läs historien bakom Tantan och entreprenörsparet här.

Läs fler artiklar
LÄS MER