Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Johan Staël von Holstein fixade rekordrundan till Garantibil

Artikel bild

IT-veteranen Johan Staël von Holstein avslöjar hur den svenska bilsajten lyckades få två stjärninvesterare på kroken.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Garantibil, som är en marknadsplats för begagnade bilar, får in närmare 40 miljoner kronor i en finansieringsrunda som stängdes förra veckan. 

Och det är inte vem som helst som svenska Garantibil får in som investerare. In kliver nu bland annat den sydafrikanska mediajätten Naspers som är en av världens största techinvesterare. Dessutom investerar det svenska investmentbolaget Vostok New Ventures som också är storägare i mattjänsten Delivery Hero. 

Finansieringsrundan är en av de största som gjorts i ett svenskt techbolag under 2016 och nu laddar Garantibil för en inbrytning på den amerikanska marknaden.

”Vi har redan klart med ett strategiskt partnerskap på den amerikanska marknaden och håller nu på att rekrytera en ledning”, säger Patrik Juthberg som grundade Garantibil 2012 tillsammans med Göran Rehn.

Han har arbetat med finansieringsrundan sedan i december och tackar delvis en annan internetentreprenör, Johan Staël von Holstein, för att pengarna till slut kom in. 

”Jag sprang på Johan (Staël von Holstein) på stan och han tyckte vårt koncept var bra och hjälpte oss sedan på ett hörn. Johan har fått ta mycket stryk i media men han har ett stort entreprenörshjärta och är fantastisk på att hjälpa andra entreprenörer”, säger Patrik Juthberg.

När Breakit ringer upp Johan Staël von Holstein själv bekräftar han bilden och ger samtidigt fler detaljer:

”Jag älskar Garantibils case och jag känner Patrik sedan tidigare som en riktigt duktig entreprenör. Vi diskuterade vilken typ av investerare han skulle behöva och så började jag höra mig för i mitt nätverk”, säger Johan Staël von Holstein.

Sedan gick det snabbt, enligt Johan Staël von Holstein:

”Redan efter tre dagar fick vi in Crister Kaiser. Han förstod direkt verksamheten och kunde tillföra industriell kompetens efter att ha varit återförsäljare av Lexus under många år”, säger Johan Staël von Holstein.

Han bläddrade vidare i sin telefonbok och kontaktade grundarna av ryska Avito, Jonas Nordlander och Filip Engelbert. 

”Jag känner Filip och Jonas sedan gammalt och de har ju erfarenhet av att bygga stora köp- och säljsajter. De var inte intresserade av att investera själva men skickade oss vidare till Naspers som ju är stora ägare i Avito sedan tidigare”, säger Johan Staël von Holstein.

Några månader efter de inledande kontakterna så var affären klar och som en del av uppgörelsen blir också Staël von Holstein själv delägare i Garantibil.

”Jag är en av investerarna. När jag hjälper till med kapitalanskaffning så tar jag betalt på lite olika sätt. I det här fallet blev det så att jag också gick in med kapital”, säger han.

Hela Garantibil värderades till drygt 140 miljoner kronor i transaktionen. Enligt Di Digital (som igår rapporterade att bolaget fått in nytt kapital) omsatte verksamheten 5,3 miljoner och gjorde en förlust på drygt 26 miljoner kronor.

”Det är helt enligt plan. Pengarna vi tar in nu ska räcka i ungefär ett år, sedan är det dags för en ny finansieringsrunda”, säger Patrick Juthberg på Garantibil.

Läs mer