Sök

Sebastian Siemiatkowski: “Vi måste vara ärliga om AI – 300 miljoner jobb kan försvinna”

KlarnaAI

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

AI-entusiasten Sebastian Siemiatkowskis uppmaning: “Vi måste ha en plan för att hjälpa människor”.

Att Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski har fallit pladask för AI är uppenbart. I början av sommaren kunde vi berätta att det var det enda han fokuserade på när han kom till jobbet.

I en artikel som publiceras på Klarnas blogg öppnar han nu upp sig om hur han tror att AI kommer att förändra världen. Som väntat är det mycket fokus på hur banksektorn och shopping kommer förändras när AI blir allt bättre och kan hjälpa oss att både byta bolån och hitta kläder åt oss.

Men han kommer också med en varning och en uppmaning.

“Vi måste vara öppna med de utmaningar som AI medför i samhället, inte minst när det gäller jobb”, skriver Sebastian Siemiatkowski.

Enligt Goldmann Sachs riskerar 300 miljoner jobb att automatiseras när AI utvecklas. Det är en siffra som Klarna-bossen ser som rimlig (även om han påpekar att det kommer att skapas nya jobb också). 

Sebastian Siemiatkowski skriver att tech-branschen och politiker måste vara ärliga när det gäller den frågan. 

“Det är inte realistiskt att en 55-årig översättare vars jobb ersätts av AI ska utbilda sig till något helt annat som ger samma lön”, skriver han.

“Det är avgörande för oss som en kollektiv kraft med samhälle, företag, regeringar och individer att konfrontera denna fråga direkt och lägga fram en plan för att hjälpa människor”.

Huruvida några tjänster har bytts ut mot AI på Klarna avslöjar han inte i sin text.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer