Sök

Fintechanställda rankar toppcheferna – Klarna i bottentrio

KlarnaRevolutfintech

En knapp majoritet av Klarnas anställda ger tummen upp till Sebastian Siemiatkowski enligt en ny sammanställning. Foto: Istockphoto/press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det är svårt att vara en populär chef när värderingen slaktas och kollegorna sparkas.

Det märks i en ny ranking där anställda i de högst värderade fintech-bolagen betygsatt sina toppchefer.

Här är fintechbolaget där typ alla är nöjda – och enhörningarna där personalen surnat.

Det tål att upprepas. Det senaste ett och ett halvt året har varit ett stålbad för fintechscenen, med kapitaltorka, kapade värderingar och massuppsägningar. Det är med den bakgrunden som anställda i Europas högst värderade fintechbolag betygsatt sina toppchefer. Och hos svenska Klarna – som både sett värderingen krympa och som sagt upp en stor del av personalen med efterföljande facklig kamp – tycks det inte vara enbart nöjda miner. I alla fall om man ska gå efter en sammanställning som sajten Sifted skriver om och som gjorts av  dataanalysbolaget Synaptic utifrån personalrecensioner på Glassdoor. I mätningen där Europas fintech-enhörningar jämförs hamnar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski bland de lägst rankade företagsledarna.

Det bör undertrykas att de bolag som får sämst snittbetyg av sina anställda också är bolag som har avskedat personal under det gångna året eller vars ledarskap blivit omskrivet i medierna, skriver Sifted. 

Klarna ligger på 18:e plats bland de 20 högst värderade bolagen. En knapp majoritet – 51 procent – ger Sebastian Siemiatkowski godkänt, enligt sammanställningen. Det är bättre än 19:e- och 20:e-rankade Trade Republic och Wefox. Toppcheferna i de tyska fintechbolagen får 44 respektive 36 procents godkännande av sina anställda. 

I en kommentar till Sifted säger en talesperson från Wefox (vars vd varit väldigt kritisk till massuppsägningar, läs här): 

“Medan vi alltid välkomnar feedback så uppfattar vi att en del av recensionerna på Glassdoor inte är representativa för många av de briljanta och talangfulla människorna på Wefox.”

Mest nöjda med sin chef verkar personalen på franska enhörningen Qonto, värderad till över 50 miljarder kronor, vara. Där ger 99 procent av de anställda tummen upp till vd Alexandre Prot. Siffrorna kan förklaras av att bolaget inte varslat det senaste året utan tvärtom utökat sin bemanning med 40 procent. 

Revolut, just nu Europas högst värderade startup på 350 miljarder kronor, är ökänd i branschen för sin kultur med långa dagar och hårt arbete. Ändå ligger bolagets vd Nik Storonsky bra till i rankingen. Över 80 procent av de anställda som rejtat honom tycker att han gör ett bra jobb.

Sammanställningarna bygger på minst 100 till över 2000 recensioner från anställda för respektive bolag. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer