Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Master Exchange ska låta dig investera i låtar – tar in 30 miljoner

Johan Edfeldt, Alexander Fred-Ojala och Jakke Erixson. Foto: Press

Star Stable-grundaren satsar på musikbranschen. Han vill att alla ska kunna investera i låtar och ta del av framtida intäkter. Det har fångat investerarnas intresse och när bolaget nu lanserar så gör de det med 30 färska miljoner på kontot.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

En trio namnkunniga entreprenörer vill ge privatpersoner möjligheten att investera i låtar, för att kunna ta del av framtida låtintäkter. Nu har de säkrat 30 miljoner kronor från investerare och passar samtidigt på att lansera sin investeringsplattform Master Exchange för allmänheten. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bakom bolaget hittar vi en blandad grundarskara. För Breakit-läsaren kanske det främst är Star Stable-grundaren Johan Edfeldt som klingar bekant. Vid sidan om honom finns också musikproducenten Jakke Erixson (Vamos Amigos!) och Alexander Fred-Ojala (AI och blockchain-expert).

Idén bakom bolaget är att vem som helst ska kunna investera i framtida royalties och intäkter från en specifik låt. I ett första skede är det den spanska artisten Alvaro Solers låt Sofia som är öppen för investeringar. 

“Digitaliseringen har revolutionerat musikindustrin. Möjligheten att investera i musik är en central del av denna transformation och har stor potential att forma branschen framåt”, säger Johan Edfeldt i pressmeddelandet.

Bland investerarna som har velat satsa på att Master Exchange ska ge framtida avkastning finns spelbolaget Miniclips grundare Rob Small, Pan Capitals grundare Claes-Henrik Julander och investeringsfonden Vectr Fintec.

Själva lösningen går ut på att det går att investera i framtida royalty-intäkter för låtar och sen få kvartalsvisa utbetalningar.

Jason Best, managing partner på Vectr Fintech har följande att säga om sin investering:

“Vi är ständigt på jakt efter företag som banar väg och driver förändring i sina respektive branscher, och Master Exchange är precis ett sådant. Med deras kompetenta team har de lyckats skapa en användarvänlig och innovativ plattform för artister, fans och yrkesverksamma inom musikbranschen.”

Master Exchange är inte ensamma om lösningar som gör det möjligt att investera i framtida låtintäkter. Vi på Breakit har tidigare uppmärksammas aktörer som Zeptagram, Anotherblock Tangy Market och Corite. Gemensamt för alla är att de på olika sätt har satsat på ett växande intresse för musikinvesteringar.

I dagsläget finns Masterexchanges plattform tillgänglig i EU- och EES-länderna, och i Storbritannien.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer