Jan Björklund: Låt Spotify få ta del av snällare optionsregler

Spotify Personaloptioner
Jan Björklund: Låt Spotify få ta del av snällare optionsregler

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jonas de Lange

Reporter

Liberalernas partiledare ställer sig på Spotifys sida i debatten om nya regler för personaloptioner. Han vill ha bort storleksbegränsningen i utredarens förslag.

“Skrota incitamentsutredningen förslag. Det behövs inte kosmetiska förändringar – det behövs något helt annat”, skriver Jan Björklund (L) och hans partikollega Mats Persson i en debattartikel i Dagens industri.

Efter månader med diskussioner om den statliga utredningen för ändrade optionsregler tar nu Liberalernas (tidigare Folkpartiet) partiledare Jan Björklund bladet från munnen. Huvudbudskapet i debattartikeln är att storleksbegränsningen i utredarens förslag måste bort.

I förslaget från den oboeroende utredaren begränsas nämligen de förenklade reglerna till att endast gälla för bolag med under 50 anställda och en årsomsättning på under 80 miljoner kronor.

I texten passar han även på att ge socialdemokraterna en känga.

“Digitaliseringen är här, globaliseringen är här och fort går det. Socialdemokrater som drömmer om en svunnen tid hänger inte längre med”, skriver han.

Som tidigare nämnt anser alltså Jan Björklund och Mats Persson att hela utredarens förslag bör skrotas. Det är en ståndpunkt som sannolikt är populär i vissa startupkretsar. Tidigare har dock flera andra uttalat ett motstånd mot att slänga hela förslaget.

En av dem är Jan Björklunds tidigare regeringskollega, tillika Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

“Vi vet av erfarenhet att det är tidsödande att starta en helt ny utredning. Det finns tid att utveckla det liggande förslaget innan regeringen går vidare med det. Det viktigaste, som vi ser det, är att ändra beskattningsformen från inkomst till kapital och att ändra när det beskattas”, sade hon när Breakit pratade med henne för en månad sedan.

Läs fler artiklar
LÄS MER