Sök

Utopia Music stänger kontor – anställda påverkas: “Effektivisera vår verksamhet”

Utopia Music GroupMusik

Mattias Hjelmstedt, vd på Utopia. Foto: Towe Boström

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Musikbolaget Utopia Music stänger kontor i Finland och Storbritannien för att fokusera sin utvecklingsverksamhet till Stockholm. Det framgår av ett internt meddelande från vd:n och medgrundaren Mattias Hjelmstedt.

Den svenskgrundade startupen Utopia Music, som bland annat utvecklar finansiella lösningar för musikbranschen, har varslat anställda för andra gången sedan april i år. Det skriver Billboard och hänvisar till ett brev som har skickats ut till de anställda av vd:n och medgrundaren Mattias Hjelmstedt själv. 

Meddelandet till de anställda skickades ut under fredagen förra veckan och enligt det ska koncernens kontor för forskning och utveckling i Storbritannien och Finland stängas.

Breakit har tidigare kunnat rapportera om problem i Utopia Musics kontor för forskning och utveckling i Stockholm. Då handlade det om skatteskulder till Kronofogden på drygt 8 miljoner kronor, liksom ytterligare betalningsförelägganden. Anställda hade inte heller fått sina pensionspremier inbetalda på flera månader.

Företrädare för Utopia Music har sedan meddelat att de betalat skulderna och löst tvisten med de anställda.

I samband med att Utopia stänger sina kontor så kommer runt 5 procent av bolagets anställda. Enligt Billboard påverkas cirka 25 tjänster av kontorsstängningarna.

Istället ska den framtida utvecklingen i bolaget koncentreras till just kontoret i Stockholm, meddelar Hjelmstedt. Det är även där majoriteten av utvecklarna redan idag ska vara placerade.

Anledningen till beslutet ska vara effektiviseringar mot lönsamhet och hållbar tillväxt. 

“Även om vi ser frukten av de åtgärder som hittills har tagits, med fler produkter på marknaden och bättre försäljning – så måste vi konsolidera organisationen för forskning och utveckling ytterligare. Huvudsyftet med denna konsolidering är att effektivisera vår verksamhet för att öka fokus på att leverera produkter som är marknadsklara till musikbranschen”, skriver Mattias Hjelmstedt i brevet som senare fortsätter:

“Jag är otroligt stolt över det hårda arbete ni har visat, och fortsätter visa, så här långt. Leverensen de senaste sex veckorna har varit otrolig, ni fortsätter att visa upp en imponerande hängivenhet, kompetens och passion.”

Nyheten om nedskärningarna kommer kort efter nyheten om att Utopia Music sålt av ytterligare ett dotterbolag. Sedan tidigare har gruppen både förvärvat och sålt bolag som Sentric Music Group och Rostr. Den här gången är det brittiska Absolute som har sålts bara 18 månader efter förvärvet – och köparna är den tidigare ledningen i bolaget. Det skriver branschsajten Music Business Worldwide.
I april i år blev det känt att Utopia Music försökte ta in nytt kapital från sina existerande ägare för att stärka kassan. Förhoppningarna var att ta in närmare 1 miljard kronor.

Utopia Music huvudkontor har sin bas i Schweiz men grundades av svensken Mattias Hjelmstedt 2016.

Läs mer