Sök

Anställda larmar från Zalandos jättelager i Stockholm – “Slutar vara människa när man går in dit”

Zalandoe-handelMode

Foto: Zalando

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Flera anställda har för Aftonbladet berättat om arbetsmiljöproblemen på Zalandos lager utanför Stockholm.

Men anklagelser om övervakning och bestraffningar på lagret tillbakavisas av bolaget bakom lagret.

Ett stort antal nuvarande och tidigare anställda på Zalandos stora lager i Brunna nordväst om Stockholm larmar om övervakning, trakasserier och tuffa arbetsförhållanden. Det är Aftonbladet som har granskat situationen på lagret, som drivs av Ceva Logistics, och en av de tidigare anställda som uttalar sig är 33-årige Shamsediin som nyligen sparkades från lagret. 

“Det är som att man slutar vara människa när man går in dit”, säger han till Aftonbladet

Shamsediin är den som Aftonbladet har talat med som ställt upp med eget namn. Enligt honom var anledningen bakom uppsägningen att han inte nådde de angivna målen. Men egentligen var det ett straff efter att han kontaktat facket. 

“Jag hade räknat själv och jag höll ett högre tempo än vad som krävdes. De ville ha bort mig för att jag inte höll tyst”, säger han.

Bland anklagelserna som anställda har riktat mot arbetsplatsen finns bland annat en konstant övervakning, tillsägelser när de pratar med kollegor eller tar rast och bestraffningar för de som ställer frågor.

Enligt Fredrik Gemfors, ansvarig chef på Ceva Logistics så respekterar arbetsplatsen medarbetarnas föreningsrätt. Enligt Aftonbladet förnekar de också anklagelserna mot företaget.

”Vi är stolta över vår arbetsplats och vi har både höga ambitioner och standards för vårt lager och vår arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet”, säger han.

Nyligen granskade Breakit en annan modejättes arbetsmiljö. Då var det Boozt som anställda riktade kritik mot och ett 20-tal nuvarande och tidigare anställda vittnade om både mobbing och trakaserier inom bolaget. Även Arbetsmiljöverket riktade kritik mot arbetsmiljön på bolaget. 

Läs mer