Nu får Norge en egen nyhetssajt om startups – sajten Shifter

Breakit - Nu får Norge en egen nyhetssajt om startups – sajten Shifter

Per-Ivar Nikolaisen och Lucas H. Weldeghebriel, grundare av Shifter. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Två norska journalister har beslutat sig för att starta sajten Shifter - en norsk nyhetssajt om teknikföretag i den nya ekonomin.

Shifters plan är att bevaka företag i startupbranschen – men de tänker också följa innovationer i större, etablerade företag.

“Det finns idéer, utmaningar, pengar, makt, människor och bra historier överallt”, säger Per-Ivar Nikolaisen, en av grundarna.

Nyhetssajten har grundats av journalisterna Lucas H. Weldeghebriel och Per-Ivar Nikolaisen, som lärde känna varandra när de jobbad på tidningen Aftenposten. Lucas H. Weldeghebriel har en bakgrund från Verdens Gang och Aftenposten, medan Per-Ivar Nikolaisen tidigare har arbetat på bland annat Aftenposten, Biståndsaktuellt och Dagens Næringsliv.

Per-Ivar Nikolaisen berättar att de senaste decennierna har mycket av norsk teknisk innovation utförts inom oljeindustrin. Norska tekniker och investerare har blivit rika på att hitta nya och allt effektivare sätt att utvinna kolväten. Unga tekniker har hittat en säker och lukrativ hamn, nästan innan de har examen, i företag som Statoil och Aker.

Samtidigt har den extremt lukrativa oljesektorn satt en ribban högt när det gäller lönenivåerna generellt i Norge. Med världens lägsta arbetslöshet har norrmännen kunnat sväva på rosa moln genom finansiella kriser och globala nedgångar.

“Nu är det stopp. Låga oljepriser har skickat tiotusentals norrmän ut i arbetslöshet. Ingen kan säga säkert om oljepriset kommer att nå tidigare toppar igen, men vad som är säkert är att Norges ekonomi måste vila på fler ben än olja i framtiden. Vi kan inte göra oss beroende av en enda bransch på det sätt som vi har gjort”,  säger Per-Ivar Nikolaisen.

Medgrundare Lucas Weldeghebriel menar att Norge måste tänka om, och att något är på väg att hända.

“En ny digital generation kommer in i arbetslivet, och målet med det är inte nödvändigtvis en guldklocka eller arbete i ett stort statligt oljebolag. Den digitala tekniken börjar på allvar sätta etablerade affärsmodeller ur spel. I ljuset av det, behövs en nyhetssajt som Shifter,” säger Lucas Weldeghebriel.

Lucas Weldeghebriel anser att vi i Sverige har en annan kultur med mer privat ägande och kapital i omlopp, samt bättre förutsättningar i den nya ekonomin. Men som han ser det har Norge också viktiga fördelar.

“Vi har pengar, vi har en hög grad av förtroende för varandra i Norge vilket är en god grund för samarbete och vi är världsledande i utvecklingen av teknik.”

De två grundarna har enbart gått in med egna pengar i sajten och vill inte avslöja mer än så när det gäller det ekonomiska. Däremot berättar de för Breakit att de har många planer på hur de ska lyckas finansiellt.

“Den stora fördelen med att vara en nystartad mediesajt är att vi kan tänka helt nytt. Vi driver allt väldigt rationellt och har låga kostnader. Vi har allt att vinna och inget att förlora. Vi har också följt vad ni på Breakit har fått till i Sverige och har hämtat mycket inspiration från er”, berättar Per-Ivar Nikolaisen och fortsätter:

“Vi hoppas och tror att vi kan skapa en plattform som kan bidra på sitt eget sätt i det stora skiftet. Vi tror att vi har fötterna stadigt på marken när vi säger att Norge behöver en ny nättidning om norsk innovation och nya teknikföretag”.

Läs fler artiklar
LÄS MER