Sök

Twitter begränsar åtkomst – backlash för Musk

TwitterTwitterElon Musk

Elon Musk. Press: TT

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Elon Musk tog i med hårdhandskarna, men åkte på motstånd direkt. Nu har han ändrat sig om reglerna flera gånger.

Elon Musk meddelade i en tweet i helgen att Twitter skulle begränsa antalet inlägg som användare kan läsa per dag på plattformen.

Det som låg på bordet var först: för overifierade konton skulle maxantalet vara 600 inlägg (och nya 300), medan de som har verifierade konton kunde läsa 6 000 inlägg per dygn.

Men Tesla-miljardären åkte på en backlash från plattformens användare och ändrade begränsningarna till 800 för overfierade konton och 8000 för verifierade, innan han till slut höjde till 1000 respektive 10.000. Den högre tröskeln som tillåts är en del av en prenumerationstjänst för 8 dollar i månaden som Elon Musk lanserade tidigare i år i ett försök att öka Twitters intäkter.

Åtgärderna görs temporärt och enligt Elon Musk är anledningarna för att komma tillrätta med “de extrema nivåerna av datainsamling och systemmanipulation” som sker på plattformen. Han har tidigare uttryckt sitt missnöje över att bolag som OpenAI, som äger ChatGPT, använder Twitters data för att träna sin AI.

Under söndagen fick de nya reglerna effekt direkt och tusentals användare uppgav sig inte komma åt plattformen. Det hela slutade med att drygt 7500 personer anmälde problem.

Och trots att det är en liten del av Twitters 200 miljoner användare världen över så räckte det för att skapa hashtagen #Twitterdown, som trendade på vissa ställen.

Läs mer