Därför kan Google få böta 27 miljarder kronor

Google
Därför kan Google få böta 27 miljarder kronor

Google kan få miljardböter. FOTO: David Goldman/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Google missbrukar sin dominerande ställning på sökmarknaden. Det hävdar EU-kommissionen – som uppges slå till med rekordböter i mångmiljardklassen.

Det är brittiska The Telegraph som, med hänvisning till källor, avslöjar vad som kan bli en saftig nota för sökjätten Google.  EU-kommissionen kommer inom kort att slå till med böter på omkring 3 miljarder euro, motsvarande 27 miljarder svenska kronor, uppger The Telegraph. 

Orsaken? Google anses ha missbrukat sin monopolliknande ställning på sökmarknaden.

Konkret handlar det om ”Google shopping”, bolagets sponsrade sökresultat som direkt visar priset på en viss produkt tillsammans med en länk från handlaren. Enligt EU:s utredning har Google systematiskt favoriserat den egna tjänsten, på bekostnad av liknande konkurrerande tjänster.

Beskedet kommer efter en sju år lång utredning – och det kommande bötesbeloppet är rekordstort. Det tidigare största bötesbeloppet från EU i konkurrensmål är de 1,1 miljarder euro som Intel åkte på 2014 för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för processorer

Enligt The Telegraph kommer EU-kommissionen inom kort att gå ut med Googles rekordböter officiellt.

”Källor bekanta med situationen säger att myndigheterna siktar på att göra ett uttalande innan sommarsemestrarna och att de kan komma med sitt drag redan nästa månad”, skriver tidningen.

Förutom de dryga böterna kommer Google att förbjudas att manipulera sina sökresultat för att gynna sig självt och skada konkurrenter. 

Google har avböjt att kommentera uppgifterna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER