Miljardvinster, floppar och weed – här är rapparnas alla investeringar

Hiphop
Miljardvinster, floppar och weed – här är rapparnas alla investeringar

Wayne Marshall/Flickr

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Rapparen och producenten Dr. Dre blev mångmiljardär när han sålde sitt bolag Beats till Apple – och nu har även Jay Z gett sig in i techbranschen.
Men de är långt ifrån de enda amerikanska stjärnrapparna som vill kapitalisera på teknikutvecklingen.

Snoop Dogg – Weed, sociala medier och aktier

Rapparen Snoop Dogg, eller Snoop Lion som han väljer att kalla sig när han sjunger reggae, är utifrån sett kanske inte den klassiska riskapitalist-typen. Men via sitt investmentbolag Casa Verde Capital har hiphopikonen investerat pengar (och kanske rådgivning?) i bolag som Eaze, som står bakom en hemkörningsapp för marijuana, den sociala nyhetssajten Reddit och den kostnadsfria aktiehandelsplattformen Robinhood.

Med tanke på rapparen är väldigt aktiv på Instagram, gillar att röka weed och uppenbarligen gillar investeringar så känns det som tre rimliga bolag för honom att involvera sig i.

Snoop Dogg omnämns även i Twitter-boken "Hatching Twitter" av författaren Nick Bilton. Boken beskriver ett tillfälle där rapparen oinbjudet dyker upp på bolagets huvudkontor – för att diskutera den sociala medieplattformen med grundarna.

Tyvärr var grundarna inte på plats. Rapparen sysselsatte sig istället med att röka marijuana.

Dr. Dre – rikast av rapparna

Demonproducenten och rapparen Dr. Dre:s entreprenörshistoria behöver ingen närmare genomgång. Tillsammans med skivbolagsbossen Jimmy Iovine och svensken Ola Sars grundade rapparen hörlursföretaget Beats Electronics och den Spotify-liknande musiktjänsten Beats Music. Apple köpte sedermera bolagen för 3 miljarder dollar.

Idag är Dr. Dre inte bara en av världens rikaste rapparen – han är även en av världens rikaste musiker.

Jay Z – Mannen som ska konkurrera ut Spotify
Att rapparen Jay Z är lika mycket entreprenör som han är musiker idag råder det ingen tvekan om. Förutom att han äger det egna skivbolaget Roc-A-Fella Records, klädmärket Rocawear och basketlaget Brooklyn Nets så har rapparen nu även nyligen tagit klivet in i techvärlden. Efter att ha köpt det norsk-svenska bolaget Aspiro, numera Tidal, för 464 miljoner kronor är rapparen fast besluten om att förändra musikströmningsbranschen till det bättre.

”I’m not a businessman – I’m a business, man" – för att citera rapparen själv.

Nas – Den flitigaste techinvesteraren i hiphopvärlden

Den New York-baserade raplegendaren Nas är otippat nog den flitigaste startup-investeraren i hiphopvärlden. De senaste åren har han och hans manager Aymen Anthony Saleh investerat i över 40 startups – bland annat Fancy, Coinbase, Rap Genius, Prism Skylabs, Zest Finance, Stance, mParticle, Proven, Earbits, Trendabl, Crowdtilt, 21E6, Balanced, MeCommerce, DeviantArt, 500 Startups, Push IO, Swarm Mobile, Glio, Boosted Boards, MadeFire, Fashion GPS, Washio, SellSimple, Hotelzilla, Signal Ventures, Clean Plates, BOXC, MediaSpike, CapLinked, och SendHub.

Kvalitet eller kvantitet? Avgör själva.

Kanye West – Tjänsten gick i konkurs

Den alltid lika aktuelle rapparen Kanye West investerade 7,5 miljoner dollar i musiktjänsten turntable.fm – en tjänst som bygger på att inbjudna medlemmar kan lyssna och betygsätta musik. Tjänsten stängde dock ned i slutet av 2013 – och därefter har det varit ganska tyst kring bolaget.

Ingen vidare lyckad investering alltså – men Kanye West kan trösta sig med att han bjudits in som delägare i Jay Z:s nya tjänst Tidal.

Kanye West har även grundat innehållsbyrån Donda, som namngivits efter rapparens bortgångne mor.

50 Cent – Vill göra samma resa som Dr. Dre

Förutom att 50 Cent har dragit in svinmycket pengar på sin musik så blev den amerikanska rapparen definitivt miljardär när bolaget Vitamin Water såldes till Coca Cola för 4,2 miljarder dollar 2007. Affären uppges ha gett rapparen, som hade en liten aktiepost i bolaget, runt 100 miljoner dollar efter skatt – vilket han bland annat investerat i kondomföretag och energidrycker.

Förmodligen inspirerad av Dr. Dre:s framgångar med Beats-hörlurarna beslutade sig rapparen dock för att dra igång sitt egna hårdvarubolag 2011 – SMS Audio. Hur det har gått för bolaget, som också tillverkar hörlurar, är det ingen som egentligen vet.

Enligt sajten Fortune beskriver Fiddy sin produkt så här: ”“It’s cool, because I’m cool, so that makes the whole thing cool.”

Hiphop-producenten Timbaland sitter även i SMS Audios styrelse.

P. Diddy 

Rapparen och skivbolagsmogulen Puff Daddy (kärt barn har många namn) är ägare och grundare av det musikorienterade digitala kabelnätverket Revolt. Nätverket finns idag i 25 miljoner hushåll i USA – men har numera problem med att växa ytterligare.

Att ha växtvärk är ett stort problem för en startup – men vi önskar naturligtvis P Diddy lycka till.

Will Smith – Sämst i klassen?

Rapparen Will Smith, som numera främst är känd i egenskap av skådespelare, investerade tillsammans med Jay Z pengar i Viddy – en app som hjälper dig dela videoklipp. Känner du inte till den? Inte så konstigt – den gick i graven i vintras.

T.I. – Lika dålig som Will Smith

Vill du veta vilken fest som är bäst? Då kan du använda dig av den T.I.-backade appen Yopima – som hjälper dig få reda på vilken fest som är hetast utifrån ett gäng parametrar.

Nej, det blev ingen succé.

Läs fler artiklar
LÄS MER