Sök

Purefun måste gasa och bromsa – men tror lusten vinner över lågkonjunkturen

Purefun

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

E-handelskoncernen Purefun – som bland annat säljer sexleksaker online – säljer som aldrig förr. Samtidigt tvingar den ekonomiska kylan bolaget att dra åt svångremmen.
Aktien rusar på börsen.

Purefun, som ligger bakom vuxenproduktsbolaget Vuxen.se och flera andra e-handelssajter i helt andra kategorier, omsatte 44,4 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, februari till och med april i bolagets brutna räkenskapsår. Det är en ökning av intäkterna med 47 procent på årsbasis och förklaras till stor del av förvärvade bolag under det gångna året. Den organiska tillväxten låg på 5,6 procent.

Totalt omsatte koncernen 195,2 miljoner kronor för hela året. 

Resultatet före avskrivningar och finansiella poster landade på 12,3 miljoner kronor, vilket är högre än året innan. Föregående räkenskapsår var motsvarande siffra 8,7 miljoner kronor. 

Michael Ahlén slår i vd-ordet fast att Purefun både måste gasa och bromsa. Han skriver att bolaget avslutar med starka siffror och är nära att uppfylla sina mål samtidigt som spotlighten allt mer riktats åt att banta kostnaderna – inte minst på grund av den svaga kronan. 

”Nya inköp som sker nu inför hösten kommer prissättas efter dagens valutakurser för att därigenom bevara våra marginaler.”

Samtidigt konstaterar vd:n att det deppiga läge för e-handlarna som bland annat blottades i Svensk Handels e-handelsindikator för maj inte har drabbat Purefun. 

”Vi är glada över den positiva försäljningsstarten under det första kvartalet, vilket tyder på att våra kunder fortsätter att prioritera framförallt sitt sexuella välbefinnande”, skriver han och tillägger: 

”Vuxensegmentet har historiskt inte påverkats negativt av lågkonjunkturer.”

Rapporten togs emot positivt av marknaden och aktien hade strax efter öppning lyft nästan 25 procent. Dock till relativt låg omsättning.

Läs mer