Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

STARTUP:ZERO

VIGOR SÖRMAN: Jag är en komplett idiot

Vigor Sörman kämpar vidare med sitt startup-experiment – och bjuder på med- och motgångar. Foto: Daniel Ivarsson

Alla som har erfarenhet av startupvärlden vet att laserfokus är a och o. Fokusera på ett problem kunden har och ta fram den bästa lösningen brukar vara ett framgångsrecept. Men eftersom jag uppenbarligen inte lyssnat på andra entreprenörer och dessutom lyckats förtränga hur jobbigt det är att bygga ETT bolag så har jag startat FEM.

Det skriver Vigor Sörman – och ber om hjälp (är det kanske just DU som är räddningen?)

Vigor Sörman

Vigor Sörman

vigor@breakit.se

Alla som grundat ett bolag vet hur förtrollande den första tiden är. I början känns allt kul, lätt och spännande. Möjligheterna är oändliga och du blir helt uppslukad av din affärsidé. Jag har träffat många entreprenörer som lite skamset erkänt att denna upplevelse varit starkare än både första kärleken och att få barn. Men i takt med att du kommit en bit in i bolagsbygget brukar den upprymda känsla förvandlas till motsatsen. En dag vaknar du upp och ser bara problemen. Istället för att du svävar på ett fluffigt moln ovanför Mount Everst topp så har du precis börjat vandringen upp för berget, dessutom med bristfällig utrustning och du saknar nästan alla förutsättningar för att lyckas med uppdraget.

Jag träffade serieentreprenören Jarno Vanhatapio några gånger i början av hans bolagsbygge Nakd. Första gången vi sågs var han full av möjligheter. Det fanns i princip inga hinder i vägen för världssuccé. När vi sågs några veckor senare tog han sig för pannan och förbannade sig över att han alltid glömmer bort hur förbannat jobbigt det är att starta ett bolag. Han skulle aldrig ha startat Nakd ifall han kommit ihåg hur jobbigt det är och framförallt skulle han aldrig någonsin starta ett bolag, sa han (här kan du läsa om Jarnos nya bolag efter Nakd). 

För två månader sen drog jag igång mitt nya entreprenörsexperiment Startup:zero där jag med hjälp av Breakits läsare ska bygga ett nytt bolag. Från att varken ha en affärsidé eller ett grundareteam på plats ska vi nå product market fit inom 12 månader (här kan du läsa mer om satsningen). Nu är det 10 månader kvar så var befinner jag mig på resan? På ett fluffigt moln eller vid Mount Everest fot? Eftersom jag uppenbarligen inte lyssnat på Jarno och förträngt hur jobbigt det är att bygga ETT bolag så har jag startat FEM bolag.

Ja, jag är en komplett idiot och dömd att misslyckas. Alla som har erfarenhet av startupvälden vet att laserfokus är a och o. Fokusera på ett problem kunden har och ta fram den bästa lösningen brukar vara ett framgångsrecept. Men det finns en fördel med att bygga flera startups parallellt. Bolagen befinner sig nämligen i olika faser. Så när det känns som att motvinden är för tuff på bergsbestigningen i ett av bolagen så hoppar jag upp på det fluffiga molnet i det andra bolaget en liten stund. Det ger ny kraft och energi till att fortsätta vandringen uppför berget. 

Jag har lyckats lura mig själv med ovan resonemang i några veckor, men nu inser även jag att det är dags att fokusera. Därför skruvar jag upp tempot och kraven. De bolag som jag inte hittat rätt team till eller där vi kommit tillräckligt långt med en potentiell lösning inom två veckor kommer jag att lägga ner. Och nu behöver jag din hjälp! Här är mina mest kritiska rekryteringar just nu:

  • Kvinnliga entreprenörer. Endast två kvinnor har ansökt om att bli medgrundare eller att sitta i advisory board. Min ambition är att bygga diversifierade team vad gäller bakgrund, kön och erfarenhet. Därför är min största utmaning just nu att få in fler smarta och drivna tjejer. Kom igen nu! Ansök eller tipsa mig om duktiga kvinnliga kandidater. ANSÖK HÄR.
     
  • Medgrundare och vd till bolaget som ska ”minska alkoholsvinnet och hjälpa branschen att ställa om till en mer hållbar affär”. Vi har kommit väldigt långt i affärsutvecklingen och har fått med oss de viktigaste aktörerna i branschen. Nu söker vi efter en säljdriven vd och medgrundare som har ett intresse för vin. Rätt person med rätt driv är viktigare än att du varit vd tidigare. Att du har erfarenhet av branschen är en fördel men inte ett krav. Månadslön och upp till 20 procents ägande i bolaget erbjuds.
     
  • Medgrundare och vd till bolaget ”Bostadsrätt utan kontantinsats”. Vi vill sänka trösklarna för att komma in på bostadsmarknaden genom en ny unik finansieringslösning där du kan köpa bostaden billigare och utan kontantinsats. Vi söker en driven vd och medgrundare som har förståelse och kontaktnät inom fastighetsfinansiering. Månadslön och upp till 20 procents ägande i bolaget erbjuds. 

Här kan du läsa mer om de fem bolagen, vilka roller vi söker och ansöka.

Läs mer