Därför skrotar hon Moors planer på att ta in en ny jättefond

Moor

Kerstin Cooley är vd och medgrundare på Moor Capital. Foto: Pressfoto

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu ger riskkapitalbolagets vd Kerstin Cooley sin förklaring till personalavhoppen och varför man inte går vidare med planerna på en ny fond.

Under fredagen stod det klart att två partners lämnar Angry Birds-skaparen Kaj Heds riskkapitalbolag Moor.

Bengt Häger blir finanschef på portföljbolaget Universal Avenue och Mikael Moreira går till juristbyrån Sync.

“Jag förstår att det kan se dramatiskt ut, men för oss är det helt odramatiskt. Bengt har fått möjlighet att gå in i ett av våra portföljbolag, vilket inte är ovanligt. Mikael ville satsa på juridiken helt och hållet, och nu kan han göra det med kunskap inifrån vc-branschen”, säger bolagets vd och medgrundare Kerstin Cooley.

När Breakit intervjuade henne i juli förra året berättade hon om Moors planer på att ta in en fond i storleksordningen 400-800-miljoner kronor.

”Vi har visat att vårt koncept håller och nu vill vi öka takten”, sade hon då.

Men nu har Moor skrotat de planerna.

“Förra året pratade vi om det och lekte med tanken att vi skulle starta en fond. Vi började prata med investerare, och det var i den processen som vi beslutade oss för att inte göra det. Vi vill hellre fortsätta jobba på det sätt vi har gjort hittills. Vi vill vara en evergreen och inte en tidsbestämd fond”, säger hon.

Vad finns det för fördelar med det?

“Vi är väldigt flexibla, vi kan vara opportunistiska och är inte tidsbegränsade på samma sätt, vi kan vara väldigt långsiktiga vilket har varit vår ansats hela tiden. Vi tycker att det passar bättre för den typen av bolag som vi investerar i, vilket ofta är väldigt tidiga faser”.

Det var inte så att det inte fanns tillräckligt intresse från investerare?

“Det var inte så, det är inte därför vi har tagit det beslutet”.

Nu kommer Moor istället ta in kapital till bolaget från “ett begränsat antal likasinnade investerare”. Samtidigt är man också på väg att ta in två eller tre nya partners.

Hur ser du på konkurrensen från andra riskkapitalbolag?

“Vi har varit ganska ensamma i det här väldigt tidiga området, det tycker vi att vi fortfarande är, även om det har kommit några nya investerare. Kring A-rundor finns det betydligt fler spelare. Men vi kommer fortsätta att investera i allt från ideér till A-rundor”, säger Kerstin Cooley.

Breakit kunde under fredagen också berätta att även bolagets "entrepreneur in residence" Valerie Wilson McCarthy har lämnat. Men enligt Kerstin Cooley var hon aldrig anställd.

“Hon finns med i vårt nätverk av rådgivare. Nu har hon inte gjort något för oss de senaste månaderna, men det kan tänkas att hon hjälper oss med case igen framöver”, säger hon. 

Moor har investerat i bland annat Acast, Volumental och Instabridge.

Läs mer