Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ny mardrömsmånad för e-handlarna: ”Ett av de kraftigaste fallen på 15 år”

Foto: Istockphoto

Sämsta månaden sedan början på året.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Maj var den sämsta månaden sedan i januari för e-handlarna. Det visar Svensk Handels e-handelsindikator. 

E-handelns omsättning minskade med 12 procent jämfört med samma månad förra året om man bara ser till kundernas handlande från svenska butiker. När även e-handeln från utländska butiker räknas in föll omsättningen med 14 procent. 

Sett till hela året hittills, januari till maj, så har omsättningen backat med 6 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Även om detaljhandeln generellt uppvisar en historiskt svag volymförsäljning just nu utvecklas e-handeln betydligt sämre än detaljhandeln som helhet så här långt under året.

”Nedgången är en av de kraftigaste vi sett för e-handeln en enskild månad sedan den tog fart på allvar för drygt 15 år sedan”, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Andelen konsumenter som e-handlar har bara minskat marginellt så här långt under året men de som nätshoppar gör det bland färre kategorier. Det genomsnittliga belopp som varje e-handelskonsument handlar för har dessutom sjunkit kraftigt. 

”Konsumentbeteendet att handla på nätet är förhållandevis konstant och vissa produktkategorier går fortsatt riktigt bra. Men främst kapitalintensiva kategorier har det tufft”, säger Per Ljungberg.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer