Sök

Riskkapitalisten har byggt nytt miljardprojekt i det tysta – tror marknaden kan tiodubblas

Vargasriskkapital

Harald Mix, grundare av Altor och majoritetsägare i Flow Network. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Riskkapitalisten Harald Mix har satsningar som Northvolt och H2 Green Steel i bagaget. Nu avslöjar han ett nytt miljardprojekt som byggts upp i det tysta – Aira.

Aira ska utmana börsbolaget Nibe om värmepumparna – och vara katalysator på en marknad som är på vippen att explodera.

Det är bara två hinder som står i vägen, enligt Harald Mix.

Altorgrundaren Harald Mix har varit en slags spindel i nätet för den gröna industriboomen i norra Sverige, med Northvolts batteritillverkning i Skellefteå och H2 Green Steel som ska tillverka fossilfritt stål i Boden. Genom sitt investmentbolag Vargas har han lockat investeringar över 100 miljarder kronor. 

Nu har Harald Mix ett nytt projekt i miljardklassen i sin pipeline. I det tysta har han nämligen byggt upp Aira, ett bolag som tillverkar värmepumpar och som bland annat kommer att utmana svenska börsbolaget Nibe, skriver Dagens Industri

Det nya bolaget, Aira, ska tillverka värmepumpar i Volvos gamla bussfabrik i Polen och tanken är att tillverka en halv miljon per år med lanseringsstart i Europa. 

”Vi tror att vi kan ta 10 procent av slutkundmarknaden”, säger Harald Mix till tidningen. 

Målet är att bli dubbelt så stora som Nibe men riskkapitalisten vill inte beskriva Aira som en ”Nibe-dödare”. Snarare bedömer han det som att marknaden är på väg att explodera och att Aira kan vara en katalysator i branschen med en ny distributionskanal som riktar sig direkt till kund.

Analysen är att marknaden har potential att tiodubblas om två stora hinder tas bort: Att folk inte vet vad värmepumpar är samt att det är för dyrt. 

Harald Mix säger att företagsledningen har investerar 300 miljoner kronor och är i slutskedet att ta in en dryg miljard kronor.  

”Vi har inte gått ut brett utan söker bland våra nära vänner, Northvolt- och H2GS-kollektivet.”

LÄS ÄVEN: Harald Mix är en av näringslivsprofilerna som sommarpratar i år – se hela listan här. 

Läs mer