Sök

Firstvet omsätter över 100 miljoner på e-handel – lanserar apotek

Firstvete-handeldjur

Teamet bakom Firstvets nya nätapotek för djur. Foto: Nadja Endler / Firstvet

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Den digitala veterinären Firstvet expanderar inom e-handel – och lanserar ett djurapotek.
“Med den värdekedja vi har byggt inom djurhälsa har vi en unik utgångsposition”, säger medgrundaren David Prien.

Ett sätt att tjäna pengar på digital vård är att ta avgifter för själva besöket.

Ett annat är att använda videobesöket som ett slags kundanskaffningskanal.

Nu kommer djurvårdsbolaget Firstvet med en nyhet som nog kan intressera en och annan i branschen: Bolaget har på två år gått från 0 till 100 miljoner kronor i årliga intäkter i sin e-handel, enligt siffror som Breakit fått ta del av.

Den succén har gett Firstvet mersmak.

Från godis till medicin 

Nu lanserar bolaget också ett djurapotek. Det innebär att den befintliga e-handeln – med hundgodis och tuggpinnar och allt vad det kan vara – kompletteras med försäljning av djurläkemedel.

“Läkemedel är det naturliga nästa steget för oss som den primära kontaktpunkten för alla djurägare. Med den värdekedja vi har byggt inom djurhälsa har vi en unik utgångsposition. Vi utgår alltid från ett veterinärt perspektiv och med ett eget apotek kan vi vägleda djurägarna genom fler moment i djurlivet”, säger Firstvets medgrundare och vd David Prien.

I praktiken innebär draget att Firstvet tar över ännu mer av värdekedjan i relationen med djurägarna. Om du valt Firstvet som veterinär (ofta sker detta via något av de försäkringsbolag som bolaget samarbetar med) kan du sedan sköta i princip allt som rör djurets hälsa och inköp via bolagets kanaler.

Till skillnad från de flesta e-handlare har bolaget också en naturlig egen kundanskaffningskanal, i stället för enbart köpt reklam. Videobesöken bygger helt enkelt en relation som går att kapitalisera vidare på.

"Hamnar ofta i skuggan"

“Djurens produkter och läkemedel hamnar ofta i skuggan på traditionella apotek. Med vår specialisering inom djurhälsa kan vi erbjuda ett brett sortiment, utlova utmärkt. tillgänglighet och konkurrenskraftiga priser. Våra specialutbildade farmaceuter hanterar varje order och vi levererar både receptbelagda och receptfria produkter till hela landet”, säger Noor Hazim, chef för apoteket hos FirstVet.

Firstvet grundades 2016 och finns idag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, USA och Tyskland. Bolaget har cirka 100 medarbetare och 400 anslutna veterinärer. Firstvet har tidigare tagit in riskkapital från bland andra Creandum, Omers venture,s Mubadala Capital och Cathay Innovation. 

Firstvets bokslut för 2022 är än så länge inte offentliggjort men 2021 hade bolaget intäkter 115 miljoner kronor med ett minusresultat på 76 miljoner. Utan att ha sett årsredovisningen för 2022 går alltså redan nu att slå fast att e-handeln står för en mycket betydande del av de totala intäkterna.

Läs mer