Sök

Crowd1:s svenska dotterbolag i konkurs – pengarna är slut

Crowd1

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Grundaren till det kritiserade säljnätverket Crowd1 hävdar fortfarande att bolaget är framgångsrikt – trots anklagelser om pyramidspel. Nu ska han lansera kryptovaluta i Asien.

Men i Sverige är en brottsutredning inledd och dotterbolaget ICT har ansökt om konkurs. Pengarna har helt enkelt tagit slut.

Det uppmärksammade säljnätverket Crowd1 har flera gånger kritiserats för att vara ett pyramidspel. I november i fjol genomförde Ekobrottsmyndigheten en gryningsräd mot bolagets kontor i Stockholm där flera datorer och dokument beslagtogs. Tre icke namngivna personer är sedan dess misstänkta för grovt näringspenningtvätt. Totalt rör det sig om över 100 miljoner kronor som myndigheten utreder. Det har SvD avslöjat i podden It-ikonen och pyramidpengarna som mycket handlade om Johan Staël von Holsteins inblandning i bolaget.

Nu kan SvD avslöja att det svenska dotterbolaget ICT Scandinavia har ansökt om konkurs. Orsaken ska vara att bolaget helt enkelt har slut på pengar.

”I egenskap av ställföreträdare för Impact Crowd Technology Scandinavian AB ansökes härmed om att tingsrätten försätter bolaget i konkurs, då bolaget är på obestånd som ej är tillfälligt”, heter det. 

I samband med ansökan förklaras inte hur bolaget – som enligt grundaren Jonas Werner fortfarande är framgångsrikt – kan ha slut på pengar och tidningen har sökt vd:n Natalie von Greyerz samt Johan Westerdahl, operativ chef för enheten ICT Group.

Crowd1:s grundare Jonas Werner som är i färd med att lansera kryptovaluta mot de asiatiska marknaderna har inte heller låtit sig intervjuas.

Konkursbeslutet kommer efter att lejonparten av alla anställda vid ICT Scandinavia sades upp i februari, skriver SvD. 

Breakit har flera gånger berättat historien om Crowd1, med bas i Förenade arabemiraten, vars verksamhet kritiserats i bland annat BBC-dokumentären Unmasking the pyramid kings. Myndigheter i flera länder har varnat för bolaget som själva uppger att de har tiotals miljoner medlemmar. 

Länge presenterades näringslivsprofilen Johan Staël von Holstein som bolagets vd, där han bland annat uttalade sig för Crowd1 i samband med att Breakit och SvD gemensamt granskade verksamheten 2020 och 2021

Johan Staël von Holstein har sedan dess själv förnekat att han någonsin haft den rollen. Han var däremot vd för ICT, det spanska bolaget som skulle bli moderbolag för Crowd1:s globala verksamhet, fram till slutet av 2020 då han lämnade hela Crowd1

I SvD-podden har han bland annat sagt så här om sin inblandning i Crowd1: 

“Jag är inte stolt över att jag varit där överhuvudtaget med tanke på hur det blev. Men med tanke på hur det blev, det hade kunnat bli så jädra mycket bättre och så annorlunda.”

Läs mer