Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

”Babblarnas pappa” pratar ut om infekterade striden som tagit en ny vändning: ”Har blivit kidnappade och utnyttjade”

Foto: Hatten förslag/Istockphotos.

Han var en av de som ritade de populära barnfigurerna Babblarna men säger att han har förlorat allt i tvisten om rätten till dem.

Nu begär han skuldsanering – men får nej av ”Babblarnas mamma”.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Han har kallats för ”Babblarnas pappa”. Ni vet Babblarna, de färgglada figurerna med namn som kan ljudas fram av en 1-åring, och vars godnattvisa blev Sveriges mest streamade låt på Spotify häromåret. Ola Schubert är en av illustratörerna som tog Anneli Tisells idé om språkinlärning till pappret. Sedan flera år tillbaka befinner han sig i en infekterad vårdnadstvist om skapelserna, vars musik har spelats en miljard gånger på Youtube.

Tidningen Arbetet har intervjuat Ola Schubert som berättar att han har förlorat allt i den mångåriga konflikten, som började med att Arbetsdomstolen gick på förlaget Hattens linje och slog fast att Ola Schubert inte hade någon som helst rätt till figurerna. Han blev skyldig att betala 2,6 miljoner kronor för att täcka motpartens rättegångskostnader. 

Idag är Ola Schubert sjukskriven och svårt skuldsatt och befinner sig i en ny konflikt med Hatten om skuldsanering – där ”Babblarnas mamma” säger nej. Hatten vill att Ola Schubert ska dömas till skuldsättning. Bolagets jurister skriver att det ekonomiska ”inte är den primära anledningen till att Hatten motsätter sig skuldsanering”, enligt Arbetet. 

Kronofogden har gått på Hattens linje och nu har Ola Schubert kanske en sista chans. Han har överklagat beslutet till tingsrätten men fått avslag. Nu ligger frågan hos hovrätten. 

”Jag gillar fortfarande mina figurer, men jag gillar inte kontexten de har hamnat i. De har blivit kidnappade och utnyttjade, som alla andra stackars arbetare”, säger Ola Schubert i intervjun.

Anneli Tisell har fått frågan men tackat nej till att intervjuas av Arbetet, enligt tidningen. 

Läs mer