Sök

Här är tech- och ekonomiprofilerna som ska sommarprata

Max Tegmark, Maja Nilsson Lindelöf och Patrick Söderlund. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/Rob Collins/Montage.

Max Tegmark, Maja Nilsson Lindelöf och Patrick Söderlund. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/Rob Collins/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Sommaren står onekligen för dörren när de så kallade “sommarpratarna” presenteras.

Breakit listar techprofilerna som medverkar i år.


Sol, bad och sommarprat. 

Genom åren har den ena techprofilen efter den andra öppnat upp i det populära programmet. Jacob de Geer, Martin Lorentzon och Gunilla von Platen är några av dem som berättat om såväl barndom som business. 

Här är årets uppställning av tech- och näringslivsprofiler som ska sommarprata: 

Annie Lööf. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

24 juni. Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet samt näringslivsminister och numera styrelseledamot i ett investmentbolag. Att se Annie Lööf benämnas som techprofil kan komma som en nyhet. Men för bara några dagar sedan meddelades att hon kliver in i investmentbolaget ByWits styrelse. Investeringarna sker i digitala tillväxtbolag och i portföljen finns bland annat SaaS-bolag som Zebrain, Klingit och Bright. Lööf ska vara en del i investmentbolagets arbete med att vidareutveckla styrelsen med nya kompetenser, hette det när nyheten meddelades. 

“Det här är ett antal mycket drivna entreprenörer som jag träffat i olika sammanhang genom åren och som 2020 startade ByWit. De har nu 10 intressanta portföljbolag och när de tog kontakt med mig i våras så tyckte jag att det lät väldigt intressant”, sa Annie Lööf då till Breakit.

Hennes prat ska handla om en period då hon som både partiledare och människa var "maktlös", säger hon till Sveriges Radio.

“En tid då allt förändrades när jag kämpade för både mitt och min ofödda dotters liv”, säger Annie Lööf. 

Andreas Cervenka. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

27 juni. Andreas Cervenka, ekonomijournalist. Så sent som förra året vann Andreas Cervenka Stora journalistpriset i kategorin “Årets röst” för sin bok “Girig-Sverige.” Ekonomireportern syns numer i Aftonbladets spalter och har tidigare jobbat på Dagens industri. Hans avsnitt ska handla om hur nyfattigdom sprids samtidigt som allt fler blir miljardär – och hur vi hamnade här.

Maja Nilsson Lindelöf. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

14 juli. Maja Nilsson Lindelöf, influencer, entreprenör och designer. Med 243.000 följare på Instagram är hon en av Sveriges största influencers. Hon ligger även bakom bolaget Lis Bonne Atelier som säljer kläder genom den egna e-handeln. I ett långt reportage berättar Breakit om hur influencerbolagen förvandlar följare till kunder.

Hennes avsnitt ska handla om hennes största bragd, säger hon till Sveriges Radio

“Jag är så stolt över att jag älskade mig själv så mycket att jag förstod värdet i att få må bra.”

Hanna Markund. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

20 juli. Hanna Markund, fotbollsexpert, tidigare landslagsspelare och entreprenör. Många kanske tänker på Hanna Marklund som fotbolls- och tv-profil. Men hon har även en fot i näringslivet. För några år sedan stod det klart att hon klev in som delägare i Photon Sports, ett bolag som vill revolutionera idrotten med mätteknik. Bolaget vänder sig bland annat till idrottare, tränare och klubbar som är verksamma inom landbaserade idrotter såsom friidrott, fotboll, innebandy och ishockey.

I avsnittet kommer hon att prata om när hon stått öga mot öga med världens bästa forwards – och när hon insåg att vad som är viktigt på riktigt, enligt Sverige Radio.

Harald Mix. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

24 juliHarald Mix, entreprenör och riskkapitalist. Listan är lång och meriterna är många. Harald Mix har gjort sig känd som såväl entreprenör som en nestor inom riskkapital. Tillsammans med Carl-Erik Lagercrantz ligger han bakom Vargas Holding, som i sin tur ligger bakom de två gigantiska industrisatsningarna H2 Green Steel (H2GS) och Northvolt. För att nämna några. 

"Vi kan lösa klimatkrisen. Vi har tekniken och företagen vill ställa om. Det som fattas är modiga entreprenörer och riskkapital", säger han till Sveriges Radio, som också är vad han kommer att prata om i sitt avsnitt.

Max Tegmark. Foto: Rob Collins.

1 augustiMax Tegmark, forskare inom AI och fysik. AI kan betyda fara och färde för männskligheten. Det menar AI-forskaren som den senaste tiden tycks synas lite överallt med det budskapet. Han är bland annat en av dem som tillsammans med andra forskare, företagsledare och politiker skrivit på ett uttalande från Center for AI Safety just på detta tema. I uttalandet pekades AI ut som ett existentiellt hot.

Kan något liknande höras när han talar för svenska folket? Det verkar som det. Den är nämligen inte första gången han medverkar i programmet. För över ett decennium sedan var han med och sedan pratade om att världen en dag skulle få avancerad AI. Några år senare var han med igen, och varnade för den dagen. 

“Nu ska jag prata om att den dagen är här”, säger Max Tegmark till Sverige Radio.

Patrick Söderlund. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

7 augusti. Patrick Söderlund, spelentreprenör och spelutvecklare. Han har titulerats som Electronic Arts-veteranen, där han tidigare var en av toppcheferna. Han är även grundat spelbolaget Embark Studios, där han är vd. Men det är inte allt. Patrick Söderlund investerare flitigt i techbolag. Bland investeringarna finns hundappen Petli, och Ark Kapital.

"Mitt liv är ett pussel av perioder. Varje gång jag stängt en era och gått vidare har delar av min historia fått nytt ljus. Gemensamt för alla perioder, bra som dåliga, är att de bär på frågan: ‘förtjänar jag det här?’”, säger han om sitt avsnitt till Sveriges Radio.

Läs mer