Konkurrensverket underkänner Schibsteds Hemnet-köp

Breakit - Konkurrensverket underkänner Schibsteds Hemnet-köp

Erik Wisterberg

Reporter

Schibsteds Hemnetköp är i fara. Nu kräver Konkurrensverket åtgärder för att miljardaffären ska gå igenom.

Efter Konkurrensverkets granskning av Schibsteds 1,5-miljardersbud på bostadssajten Hemnet kommer nu ett mycket negativt besked för den norska mediejätten.

Sent under torsdagseftermiddagen landade det tunga beskedet hos Schibsted. Koncernens bolag Blocket har fått ta del av ett utkast från Konkurrensverket, där affären underkänns.

Utkastet är enligt Breakits uppgifter den stämningsansökan som Konkurrensverket har förberett där myndigheten yrkar på att Hemnet-affären stoppas – om inte affären riggas om. 

Schibsteds dotterbolag Blocket är formellt den juridiska enhet som används för att köpa Hemnet.

"I utkastet tar Konkurrensverket en negativ syn på transaktionen i sin nuvarande form", skriver Schibsted i ett pressmeddelande. 

Schibsteds Sverige-vd Raoul Grünthal fick ta del av Konkurrensverkets invändningar under torsdagen.

”Nu ska vi först titta på deras utkast och se vad de är oroliga för och utifrån det se vad vi kan göra för konkreta åtgärder för att dämpa deras oro”, säger Raoul Grünthal till Breakit.

Schibsted uppger att dialogen med Konkurrensverket nu fortsätter för att se om det finns "affärsmässigt hållbara eftergifter" som Schibsted kan gå med på för att blidka Konkurrensverket.

Sannolikt handlar Konkurrensverkets invändningar om Blocket bostad.

Om Schibsted sväljer Hemnet betyder det att samma spelare äger både ettan och tvåan på marknaden för digital bostadsannonsering i Sverige. 

Schibsted har försökt lösa den situationen genom att ”hyra ut” Blocket bostad på licens till Bovision. Konkurrensverkets chefsjurist sade tidigare i veckan till Breakit att den konstruktionen granskades noga. 

"Schibsted har valt att licensera ut driften av Blocket bostad till Bovision, det är inte riktigt samma sak som att sälja den delen. Det är en del av den här affären som vi analyserar och kommer väga in i vårt beslut”, sade Per Karlsson. 

En lösning skulle kunna vara att Schibsted säljer Blocket bostad.

”I dagsläget vill jag inte alls kommentera vilka typer av åtgärder som kan bli aktuella”, säger Raoul Grünthal.

Striden om Hemnet har pågått i nästan ett år. Schibsted lade i maj 2015 ett bud på 1,5 miljarder för hela Hemnet. Då var budskapet allt eller inget. Förutsättningen för att en affär skulle bli av var att Schibsted skulle få kontroll över 100 procent av aktierna i Hemnet. 

Efter att två av de fyra ägarna satt sig på tvären tvingades Schibsted gå med på att sänka sina ambitioner och acceptera ett 80-procentigt ägande, då Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet valde att behålla 10 procent vardera.

”Vi menar att konkurrenssituationen blir bättre med oss som ägare jämfört med när branschaktörerna äger marknadsplatsen”, säger Raoul Grünthal.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER