Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Studie: Affärsänglarna är inte bara rikare än oss andra – de har även högre IQ

De är ryggraden i det nya näringslivet. Nu har en ny studie från Handelshögskolan närstuderat affärsänglarna och kommit fram till att de är både rikare och smartare än de flesta andra.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Vilka är affärsänglarna? Det är den springande frågan i en ny avhandling från Handelshögskolan i Stockholm som gått på djupet kring vad som kännetecknar gruppen som har en avgörande roll i att få det nya näringslivet att blomstra. Som grupp investerar de lika mycket som interna investerare (alltså grundare, anhöriga och inställda) och går ofta in i ett tidigt skede i unga startup-bolag. 

Det studien har kommit fram till är inte bara att affärsänglarna tillhör det ekonomiska toppskiktet i samhället, de är också smartare än de flesta andra. Det skriver Institutet för entreprenörskaps- och småföreatagsforskning, Esbri, som uppmärksammar forskningsresultatet. 

Katarina Warg är forskare bakom studien och hon har genom att analysera registerdata vid Riksarkivet och Rekryteringsmyndigheten, alltså resultat från mönstringen, landat i den här slutsatsen: 

”Vi ser att affärsänglar har högre IQ än andra och även i tester av icke kognitiva förmågor står de ut jämfört med hela populationen och med andra som tillhör gruppen förmögna i Sverige”, säger hon i en kommentar.

Slutsatsen om affärsänglarnas intelligens rör män. Detta beror på att det inte finns något offentligt register där kvinnors kognitiva och icke kognitiva förmågor samlas in. 

Knappt en av fem av affärsänglarna är kvinnor, och man kan se att deras investeringar skiljer sig från männens.Till exempel så föredrar de att investera med andra, ofta med familjemedlemmar men även med andra affärsänglar.

Breakit har samlat Sveriges 199 viktigaste affärsänglar i en stor kartläggning.

Läs mer