Sök

Svenska doldisen Evroc ska utmana jättarna – behöver över 100 miljarder

Mattias Åström,

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Backas redan av EQT och Norrsken.

Nästan varenda bolag i Sverige använder idag molntjänster och marknaden domineras nästan helt av Amazon Web Services, Google Cloud och Microsoft Azure.

Men nu vill den svenske serientreprenören Mattias Åström ändra på det. Han har tidigare varit med och startat och sålt flera storbolag och nu är hans plan att utmana storbolagen med sin nya satsning Evroc. 

Och han har minst sagt stora ambitioner. Om fem år ska bolaget ha 800.000 servrar fördelade på 8 anläggningar runt om i Europa och ha en personalstyrka på 3.000 personer. 

Men det behövs kapital, och inte så lite heller.

”För att nå dit kommer det säkert att krävas investeringar över 10 miljarder euro”, säger Mattias Åström till Dagens Industri. 10 miljarder euro motsvarar nästan 120 miljarder svenska kronor.

 “Det är väldigt stora belopp, men samtidigt en väldigt stor marknad vi adresserar”.

Första delen i ett imperibyggandet ska stå klar 2025, då ska två datacenter vara klara (Sverige skulle kunna få ett av dem). Bara den etappen kräver 3,5 miljarder kronor, något som ska lösa med hjälp av riskkapital, lån och offentliga stöd. 

I dagsläget har de tagit in 150 miljoner kronor till en värdering på 500 miljoner kronor enligt dokument som Dagens Industri tagit del av. Det kapitalet kommer från EQT och Norrsken.

“EQT är en perfekt investerare, de har musklerna som behövs i deras fonder”, säger Mattias Åström.

 

Läs mer