Sök

Star Stable säger upp personal: "Sviktande köpkraft"

Star StableGaming

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det framgångsrika hästspelet måste spara.

"Det har varit ett svårt beslut att fatta, men det är nödvändigt", säger Star Stables vd Johan Sjöberg.

Star Stable har utvecklat ett onlinespel med fokus på häst och ryttare. Spelaren får bland annat får rida runt på en ö och lösa mysterier. Spelet, som heter Star Stable online, släpptes redan 2011 och blev en succé under pandemin. Omsättningen steg då brant.

Nu är det betydligt tuffare. 

“Det rådande läget i världsekonomin, med kraftig inflation och sviktande köpkraft hos konsumenterna, har gjort att intäkterna och lönsamheten minskat sedan rekordåren under pandemin. Bolaget har därför valt att genomföra en organisationsförändring med minskningar i personalstyrkan”, skriver Star Stable i ett pressmeddelande. 

Bolaget har på onsdagen inlett fackliga förhandlingar. Totalt berörs cirka 15 procent av de fast anställda i bolaget. 

Den senaste offentliga årsredovisningen avser 2021. Då omsatte Star Stable 346 miljoner kronor och gjorde en rörelsevinst på drygt 33 miljoner kronor. Bolaget hade 172 anställda under 2021 (medelantal under året). Den snabba expansionen under de föregående åren blir tydlig om man tittar på siffror för 2017. Då omsatte bolaget 161 miljoner och gjorde en mindre förlust.

"Det har varit ett svårt beslut att fatta, men det är nödvändigt för att ge bolaget rätt förutsättningar givet de nya marknadsförhållanden som råder", säger bolagets vd Johan Sjöberg

Bolaget lovar att det kommer att "aktivt att hjälpa och stötta" de medarbetare som direktpåverkas av nedskärningarna. 

Johan Sjöberg ser trots allt optimistiskt på bolagets framtidsutsikter:

"Jag är övertygad om att Star Stable Entertainment har en ljus framtid och att vi kommer återvända till en långsiktigt hållbar tillväxt genom att fortsätta att leverera en produkt i världsklass som vårt spel-community älskar". 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer