Sök

Här är de 5 bästa problemen – hjälp till att lösa dem och få upp till 20 procent av bolaget

Startup:zero

Vigor Sörman, entreprenör.

Vigor Sörman

Vigor Sörman

Nu är det dags för nästa stora steg i entreprenörsprojektet startup:zero. Vigor Sörman har hittat 5 heta problem – och nu behöver han din hjälp med att lösa dem (i utbyte mot upp till 20 procent av det nya bolaget).

Intresset för att skicka in problem i utbyte mot 5 procent i min nya startup har varit enormt bland Breakits läsare. Totalt har över 450 problem kommit in – nu har jag valt ut de 5 bästa. Det har varit ett tufft och tidskrävande arbete där jag utvärderat varje problem utefter ett antal kriterier, men framförallt har jag bedömt problemens potential genom att prata med framtida kunder som sitter med problemen idag. Du kan läsa mer om processen här. Det har resulterat i 5 problem som jag tror har potential att bli framgångsrika bolag förutsatt att vi tillsammans lyckas lösa problemen. Och det behöver jag din hjälp med. Det finns två sätt som du kan bidra på.  

  • Advisory Board: Ifall du sitter med värdefull kunskap, men saknar tiden att kunna arbeta operationellt i bolaget så kan du ingå i vårt advisory board. Du bidrar då med din kunskap och ditt kontaktnät. I utbyte får du chansen att köpa in dig till en attraktiv värdering och du får även optioner i bolaget. 
     

  • Medgrundare: Om du liksom jag brinner för att lösa ett av problemen och dessutom är sugen på en entreprenörsresa så ska du bli min medgrundare. Varje medgrundare har chansen att få ett ägande på upp till 20 procent av bolaget. Om det är viktigt för dig att ta ut en lön så finns den möjligheten också. 

Vilket av följande problem brinner du för att lösa? Ansök här!

Här är de 5 utvalda problemen

Minska alkoholsvinnet

PROBLEMEXPERTER: Louise Kallenberg och Jonas Egnell

VAD ÄR PROBLEMET? Varje år häller bryggerier och vinimportörer ut stora mängder vin, öl och cider utan att det är något fel på produkterna. Att producera en flaska vin, transportera den över halva jordklotet för att hälla ut vinet i Sverige är korkat, onödigt och slöseri med jordens resurser.

VAD VILL VI GÖRA? Vi vill stoppa det onödiga alkoholsvinnet och hjälpa bryggerier, vinimportörer, Systembolaget och krögare att ställa om till en mer hållbar affär.  

HUR KAN DU BIDRA? 

Advisory board: Vi söker personer med stor kunskap och brett kontaktnät bland vinimportörer, bryggerier, Systembolaget och krogar. Du ska hjälpa oss att komma med kloka inspel och öppna dörrar.

Medgrundare: Vi söker en CTO/utvecklare som vill bygga den tekniska plattformen. Vi söker även en VD som är bra på försäljning. Kunskap/kontakter inom branschen är en fördel men inte ett krav. 

Smartare bostadsköp

PROBLEMEXPERTER: Jesper Carlsson och Philip Rehus

VAD ÄR PROBLEMET? Att köpa en bostad är den största investeringen en privatperson gör. Trots det tvingas bostadsköpare fatta sina köpbeslut under kort tid baserat på knapphändig information om objektet och dess potentiella risker och möjligheter. Kollade du verkligen upp allt inför ditt senaste bostadsköp? Hur mycket sol får du in i lägenheten och på balkongen under årets alla månader? Hur stor är risken för översvämning? Hur är vattenkvalitén? Vilka luftföroreningarna finns i området? Finns bygglov och detaljplaneprojekt i närheten som i framtiden kan komma att påverka din utsikt? Hur långa är köerna till skolor och vilka betyg går eleverna ut med? Från vilka restauranger kan du få mat hemkörd? Alla dessa parametrar påverkar din livskvalitet och har betydelse för hur du kommer att trivas med ditt nya boende. 

VAD VILL VI GÖRA? Vi vill hjälpa bostadsköpare att bli smartare och mer nöjda med sina bostadsaffärer. Genom att samla ALL tillgänglig data om boendet, området och livskvalitén kan vi hjälpa fler bostadsspekulanter att fatta rätt beslut.  

HUR KAN DU BIDRA? Just nu söker vi inga specifika roller, men hör gärna av dig ifall du tror att du kan bidra.

AI-assisten som löser dina juridiska utmaningar

PROBLEMEXPERT: Alvaro Castro

VAD ÄR PROBLEMET? Som företagare ställs du ofta inför juridiska frågor som du saknar svar på. Sällan har du en jurist anställd och då kan du antingen chansa på att googla fram svaret eller att anlita en extern jurist som kostar mycket pengar.  

VAD VILL VI GÖRA? Vi vill bygga en legal AI-assistent där du som företagare kan ställa dina bolagsrättsliga och arbetsrättsliga frågor och få tillbaka ett utförligt svar med hänvisning till lag och där relevanta dokument automatiskt genereras.

HUR KAN DU BIDRA? 

Advisory board: Vi söker personer med djup teknisk kompetens inom generative AI och machine learning. Vi söker även partners på advokatfirmor som arbetar med bolagsrätt och arbetsrätt. Ditt uppdrag blir att ge support i arbetet med att ta fram tjänsten.

Medgrundare: Vi söker en CTO/utvecklare med kunskap inom machine learning som vill bygga den tekniska plattformen. 

Billigare mat

PROBLEMEXPERTER: Maria Pellborn, Mikael Samuelsson, Alexander Veztman, Martin Björklund, Simon Sandehl, Fredrik Nedmark, Michael Goldman, Fredrik Holmvik, Jacob Hallberg.

VAD ÄR PROBLEMET? Matpriserna har ökat 20% bara det senaste året. Varje hushåll har ca 7-10 recept de lagar frekvent, de äter oftast samma sak till frukost och köper ungefär samma förbruknings- och hygienartiklar i matbutiken. Det innebär att varje hushåll har ett fåtal ingredienser och produkter som de köper väldigt mycket av under ett år och som står för en stor del av deras matbudget.

VAD VILL VI GÖRA? Vi vill hjälpa hushållen att spara tusenlappar genom att sänka priserna på de matvaror de handlar mest av.

HUR KAN DU BIDRA?

Advisory board: Vi söker personer med stor kunskap och brett kontaktnät inom dagligvaruhandeln. Du har erfarenhet av att driva matbutik eller chefsposition hos en större producent/distributör eller logistikpartner. Du ska hjälpa oss att komma med kloka inspel och öppna dörrar.

Medgrundare: Vi söker en CTO/utvecklare som vill bygga den tekniska plattformen. Vi söker även en VD som är bra på försäljning. Kunskap/kontakter inom branschen är en fördel men inte ett krav.

Bostadsrätt utan kontantinsats

PROBLEMEXPERT: Susan Jokinen

VAD ÄR PROBLEMET? Tröskeln att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm och flera andra platser är för hög. Många förstagångsköpare som saknar en kontantinsats tvingas istället hyra andrahandslägenheter till skyhöga hyror som gör det omöjligt för dem att spara ihop till en kontantinsats för ett framtida boende. Regeringen tittar på ett garantlån till förstagångsköpare, men det är inte tillräckligt.  

VAD VILL VI GÖRA? Vi vill bryta den onda spiralen och göra det möjligt för bostadsköpare som saknar kontantinsats att komma in på bostadsmarknaden. Genom ett innovativt samarbete mellan bostadsutvecklare, pensionsstiftelser och banker kan vi erbjuda bostadsrätter till ett lägre pris och utan att du måste betala en kontantinsats. 

HUR KAN DU BIDRA?

Advisory board: Vi söker personer med stor kunskap och brett kontaktnät inom finansvärlden med fokus på pensionsstiftelser och banker. Du behöver ha erfarenhet av finansiering av olika fastighetsprojekt. Även personer med brett kontaktnät inom fastighetsutveckling och dess finansieringsformer är intressant.

Medgrundare: Vi söker en driven VD som aldrig ger upp. Du behöver förstå hur banker och pensionsstiftelser resonerar och det är en fördel ifall du har ett bra och brett kontaktnät inom fastighetsfinansiering.  

Nästa steg

Vad händer nu? Nu är det fullt fokus på att hitta rätt medgrundare och advisory board till bolagen. Parallellt fortsätter vi att validera problemen genom att prata med potentiella kunder. Får vi ihop rätt team och problemen klarar sig genom nästa fas av valideringsprocessen så startar vi ett bolag. Om det blir noll eller 5 bolag återstår att se. Mitt löfte om att investera 500.000 i varje bolag kvarstår dock. Skicka in din ansökan här!  Nu kör vi så att det ryker!

Läs mer