Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

KRÖNIKA

ARASH GILAN: Zlatan, Bosse och jag: En resa genom identitet, drömmar och framgång

Arash Gilan är vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Foto: Press/TT

När Zlatan nu lägger fotbollskorna på hyllan väcks många känslor och gamla minnen till liv. Hans magiska fotbollskarriär i all ära, men vad han betytt för mig och min generation sträcker sig långt bortom fotbollsplanen. Zlatan fick mig och många andra att drömma, att tro att det går – trots att man har ett annorlunda namn, ser annorlunda ut och uttrycker sig ”osvenskt”.

Det skriver Arash Gilan i en krönika.

Arash Gilan

Arash Gilan

Jag vet inte om jag hade blivit företagare med ett bolag med drygt 100 anställda idag utan Zlatan. Han och andra vardagshjältar har varit avgörande för min karriär, och för det kan jag aldrig tacka dem nog. Som invandrare i ett nytt land känner man sig ofta vilsen. Man känner sig ofta uttittad, utskälld, udda och utpekad. Det blir så många 'U' att man känner sig som ett UFO. Man hör till, men ändå inte.

Själv brottades jag mycket med min identitet i det nya landet för att hitta min väg och mitt ”rätta jag”. Rasistiska tillmälen var så vanliga under min uppväxt att jag fick lära mig att stänga av. Jag passade helt enkelt inte in och det var en konstant kamp.

För invandraren var jag inte tillräckligt invandrare och för svensken blev jag aldrig svensk nog. Det var smärtsamt, men den smärtan födde fram den jag är idag. Att växa upp i ett nytt land och att ”lyckas” finns det ingen karta eller vägbeskrivning för, men det finns vägmärken som kan hjälpa. Det finns framförallt två olika dimensioner av vägmärken som behövs och som får en att drömma och tänka att det faktiskt går – det är vardagshjältar och idoler.

Vardagshjälten dyker upp när man minst anar det. I början av 90-talet kom jag med min ensamstående mamma till Sverige. Ett nytt, kallt och kargt land där precis allting var annorlunda. Kulturen, maten, språket – det är ärligt talat svårt att förklara om man inte har upplevt det. Ingen trygghet från det man kände till och kunde, utan bara det nya att förhålla sig till. 

Första åren i vårt nya land var en väldigt stökig tid där vi gick igenom en massa svårigheter. Men även om landet var kallt fanns det en oerhörd värme i människorna som tog emot oss. En av dessa var min mellanstadielärare Bosse i Hedemora.

Bosse hade alltid ett leende på läpparna och var fylld av värme. Om stämningen var dålig tog han fram gitarren och fick med sig hela klassen på allsång. Han brydde sig inte om mammas knaggliga svenska på föräldramötet, och i en stormig tid i mitt liv var han en klippa. En fadersfigur för mig och en vardagshjälte som jag är så tacksam för. Hans ständiga leende värmde upp min kalla värld.

För ett tag sedan, strax innan jul, kom jag att tänka på Bosse. Jag sökte upp honom på Facebook och tackade honom för vad han betydde för mig under den tiden. Jag bjöd honom till huvudkontoret för den byrå i Uppsala där jag är vd för att, 25 år senare, återförenas. Vi hade en sådan fin dag tillsammans där vi pratade om gamla minnen från tiden i Dalarna. Det betydde så mycket för mig att tacka honom, men det gav mig också mycket att se hur stolt han var över mitt företag och vad det blev av den vilsna själ han haft som elev en gång. Som en liten och ensam pojke i ett nytt land såg han mig och gav mig trygghet. Han är en viktig pusselbit i det som har format mig till den jag är.

En annan dimension är vikten av idoler – att det finns andra vi kan spegla oss i och identifiera oss med. Innan Zlatan fanns det inte riktigt någon på den nationella arenan att se upp till för oss. Det fanns oftast blonda svenska män. Men när Zlatan för drygt 25 år sedan äntrade scenen förändrades allt. Här kom en fotbollsmagiker som var så mycket mer än bara en fotbollsspelare. Han hade ett annorlunda namn, var inte blond, tog plats, sa ifrån, skämtade, hade stora ambitioner, gestikulerade och var samtidigt superstolt över att vara svensk. Det blev ofrånkomligen så att om Zlatan kan, så kanske även jag. För många av oss med en annan kultur väcktes ett hopp om att det behövs en Zlatan lite varstans, och det är okej. Inom politiken, nöjesbranschen, myndigheter och ja, i näringslivet.

Så, långt mer än alla dina bedrifter, medaljer och häftiga mål vill jag tacka dig Zlatan för att du blev den där polstjärnan som fick oss att våga drömma och se att det faktiskt går. Du förändrade Sverige för alltid, och det är jag dig evigt tacksam för.

Så till dig som läser denna krönika, kom ihåg att visa tacksamhet, både till din ‘Bosse’ och din ‘Zlatan’. Idolerna är lätta att komma ihåg, men vi har alla också haft en Bosse i olika faser av våra liv. Tänk på dem, skriv till dem och berätta för dem vad de har betytt för dig! Men framförallt kan du vara en Bosse för någon annan. Du blir kanske aldrig en Zlatan, och det du gör verkar kanske inte som något stort för världen, men för den människan du möter kan det betyda precis allt.

Var en vardagshjälte för någon – en dag kanske hen blir en idol för många andra.

ARASH GILAN är vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Han driver även VD-podden och skrivit flera böcker inom tech och digitalisering där den senaste boken heter “En djävel på e-handel”.

Läs mer