Sök

Annonssamarbete med Breakit

Så såldes Breakit – hemliga mötena, besluten och detaljerna som ingen fick veta

AktieägaravtalFöretagsvärderingOptioner

Olle Aronsson, medgrundare på Breakit.

Klara Sernemyr

Klara Sernemyr

Affärsutvecklare

För några veckor sedan blev det officiellt att Breakit inleder ett nytt kapitel när Bonnier köper 30% av Breakit, med en option att förvärva resterande aktier om tre år.

Vi har tagit Olle Aronsson, medgrundare på Breakit, på pulsen om hur processen med Bonnier egentligen gick till.

Att göra en korrekt värdering är viktigt för att fatta beslut om finansiering, investeringar och försäljning, särskilt när ditt företag har nått en högre mognadsgrad. Men hur kan du vara säker på att du gör en korrekt värdering? 

Breakit har nyligen lanserat en kurs, där du lär dig modeller och metoder för företagsvärdering och även stort fokus på de faktorer som driver värden på företag, läs mer om kursen här. 

Vad var det som gjorde att Bonnier kändes som den rätta investeraren för er?
Att vi ville samma sak. Bonnier ville också satsa på lönsamhet och prenumerationer, precis som vi. Utöver det tycker jag att de är en bra långsiktig ägare till publicistiska verksamheter i Sverige. De har sysslat med nyhetsmedier i flera hundra år och de sitter liksom fast här i Stockholm i samma båt som oss andra. 

Kan du ge oss en inblick i hur försäljningen gick till och hur värderingen av bolaget genomfördes?
Det var en lång process med massa möten och diskussioner. Om jag ska summera kan man säga att vi hade ganska lågintensiv kontakt i ungefär ett års tid i första skedet. Vi sa en siffra på värderingen, de svarade med en annan siffra och så spelade vi pingpong på det sättet. Ibland dröjde det någon månad mellan mötena, så i den fasen gick det inte så snabbt. Vi var också öppna med att vi inte såg försäljning av bolaget som ett huvudalternativ utan att vi gärna körde på självständigt. Sedan, när vi väl kommit överens om värderingen, gick vi in en mycket mer intensiv fas med att skriva avtal och så vidare. Då var det nästan ett heltidsjobb med affären.

Vi sa en siffra på värderingen, de svarade med en annan siffra och så spelade vi pingpong på det sättet.

Använde ni er av någon specifik värderingsmodell under processen?
Vi på Breakit, som säljaren, använde ingen uttalad modell, men det är klart att det är underförstått att en verksamhet som vår värderas till en P/E-modell på ett eller annat sätt, alltså till ett visst antal årsvinster. Det är samma som på börsen, där 7 årsvinster anses vara en låg värdering medan 30 års vinster är högt. P/E står för price/earnings där man dividerar priset per aktie med vinst per aktie”.

Vad är den största lärdomen ni fick med er på resan när det kommer till just värderingen av Breakit? 
Att inte glömma bort balansräkningen. Det är lätt att i första fasen stirra sig blind på hur många gånger försäljning eller vinst som bolaget värderas till. Men värderingen av kassa, kundfordringar och skulder kan också bli viktigt, och inte sällan en förhandlingsfråga. Ett bolag som Breakit i en nyhetsartikel beskriver som att det har sålts för 1 miljard kanske i själva verket såldes för 500 miljoner, om vi syftar på vad säljarna faktiskt fick ut i cash, eftersom köparen drar av skulderna från köpeskillingen”.

Finns det några tips du vill skicka med till andra entreprenörer när det kommer till att påbörja en resa mot att ta in nya investerare eller sälja sitt bolag? 
Acceptera att det inte finns något absolut facit. Men jämför med liknande bolag, till exempel i Breakits databas, och se hur de värderas så vet du att du i varje fall inte blir blåst. Sedan handlar det väl om utbud och efterfrågan på aktierna i ditt bolag. Det enklaste sättet att få upp en värdering är ju att inte vilja sälja. Då har du ett bra förhandlingsläge. Om du dessutom får in mer än en budgivare har du goda förutsättningar att få bra betalt eftersom efterfrågan är stark”.

Vill du veta mer om hur du säljer ditt företag till rätt pris, eller hur du kan säkerställa att du inte betalar för mycket när du köper ett företag? Kolla in Breakits digitala kurs “Så värderar du ditt bolag”läs mer om kursen här >>

Läs mer